GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ostojić: Rat u Ukrajini donosi veliku neizvjesnost za hrvatski turizam

Ostojić: Rat u Ukrajini donosi veliku neizvjesnost za hrvatski turizam
NEIZVJESNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić, u četvrtak je za Hinu rekao da događaji u Ukrajini nakon dvije godine pandemije donose još jedno razdoblje nesigurnosti i neizvjesnosti.

"Činjenica je da svaka ratna situacija odvraća od putovanja, neovisno o blizini događanja. S druge strane, sva istraživanja govore da su ljudi željni putovanja kao nikada prije, no trenutno je nemoguće točno predvidjeti kako će se ova kriza odraziti na hrvatski turizam i hoće li uzrokovati štete", iznosi Ostojić.

Naglašava i da će se tek u idućim tjednima moći procijeniti utjecaj na turističku sezonu, dodajući da je za očekivati usporavanje rezervacija s glavnih tržišta narednih dana.

Ipak, smatra i da je vrlo vjerojatno da ćemo, kao i u posljednje dvije godine, svjedočiti trendu last minute bukinga.

"Hrvatska, kao i u vrijeme pandemije, ima veliku prednost jer je dominantno auto i vrlo sigurna destinacija, što će sigurno biti značajno u pripremi i realizaciji predstojeće sezone", smatra Ostojić.

Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koja ima predstavništvo u Rusiji u Moskvi, odakle pokriva i ukrajinsko tržište, u četvrtak na upit Hine oko stanja u tom uredu, i potencijalnog utjecaja napada na Ukrajinu na putovanja iz te dvije zemlje, odgovorili su da će početkom idućeg tjedna biti dostupno i poznato više informacija, a slično su kazali i iz Ministarstva turizma i sporta.

Po podacima HTZ-a iz eVisitora, u Hrvatskoj je 2021. ostvaren dobar turistički rezultat i iz Ukrajine i iz Rusije.

Ruskih turista došlo je tako 145 tisuća, što je 94 posto rezultata iz rekordne 2019., dok su sa 800 tisuća noćenja dosegli 80 posto brojki iz 2019

Turista iz Ukrajine došlo je pak 146 tisuća, ostvarivši 857 tisuća noćenja, čime su među rijetkim stranim tržištima koja su 2021. nadmašili rezultat iz rekordne 2019., i to za 4 posto u dolascima i za 2 posto u noćenjima.

Slični su se trendovi, ali sa znatno višim porastima, nastavili i u prva dva mjeseca 2022., odnosno u dosadašnjem dijelu ove godine iz Rusije je došlo 11 tisuća turista ili čak 445 posto više nego u istom vremenu 2019., dok su sa 34 tisuće noćenja u plusu od 350 posto u odnosu na 2019.

Iz Ukrajine je pak do sada ove godine došlo oko dvije tisuće turista, koji su ostvarili 12 tisuća noćenja, što je za 47 i 53 posto više nego u istim danima 2019.

Tagovi: Veljko Ostojić, Ukrajina, ruski turisti, Hrvatska udruga turizma, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE