GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ostojić: Situacija je ozbiljna, ne i alarmantna

Ostojić: Situacija je ozbiljna, ne i alarmantna
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić rekao je u srijedu za Hinu kako je situacija s koronavirusom ozbiljna, ali ne i alarmantna, te kako će se ona u turizmu ponajprije odraziti na pojedine oblike putovanja i na kongresni turizam.

"Epidemija koronavirusa je ponajprije prijetnja zdravlju čovjeka, a prevencija širenja zaraze je prioritet. Ona će svakako utjecati i odraziti se na broj dolazaka u predsezonskom razdoblju te rezultirati otkazivanjem rezervacija, čega smo ovih dana svjedoci, jer se storniraju manifestacije i razni kongresi. No, to nije u u tolikoj mjeri izraženo da bi moglo biti alarmantno" kazao je Ostojić.

Dodao je kako su brojke turističkih dolazaka i noćenja u Istri i drugim dijelovima Hrvatske i dalje u veće nego lani u ovo doba godine.

Ustvrdivši kako nema mjesta panici, Ostojić je istaknuo kako danas sa sigurnošću može tvrditi kako s turističkog aspekta još uvijek nema otkaza za glavni dio turističke sezone te kako hotelijeri pomno prate situaciju i spremni su ako dođe do neželjenih situacija odnosno znaju što im je činiti.

"Nakon Italije, koronavirus se sada pojavio i u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, što su naša značajna tržišta. Pratit ćemo kako će se situacija razvijati, te ukoliko se ona sredi do konca ožujka relativno će 'malo boljeti', no ukoliko ide u drugom pravcu postoji opasnost od utjecaja na glavnu sezonu. Turizam je jako osjetljiva djelatnost, to je pitanje ukupnog gospodarstva. Ukoliko se ta bolest počne širiti na način da se gospodarska aktivnost pojedinim zemljama smanjuje, smanjit će se kupovna moć gostiju, a turizam je pri vrhu liste prioriteta kada treba štedjeti", rekao je Ostojić, izrazivši nadu kako do toga neće doći.

"Moramo objektivno sagledati situaciju, živimo od turizma, pogotovo u Istri, i zato si ne smijemo 'zabijati autogolove' a da utakmica nije ni počela", poručio je Ostojić dodavši kako je HUT pripremio materijal koji govori o prevenciji širenja zaraze te načinu ponašanja u eventualnim neželjenim situacijama.

"Materijal je poslan u Ministarstvu zdravstva na suglasnost i on će biti namijenjen svim hotelijerima", najavio je Ostojić.

Tagovi: Veljko Ostojić, koronavirus, Hrvatska udruga turizma, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE