GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je druga zemlja na svijetu koja je uvela bitcoin kao službenu valutu

Ovo je druga zemlja na svijetu koja je uvela bitcoin kao službenu valutu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2022 / 08:00
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Bitcoin je postao paralelna službena državna valuta u još jednoj zemlji, Nakon Salvadora, gdje je tu ideju "progurao" mladi progresivni predsjednik Nayib Bukele, bitcoin će postati službenom valutom i sredstvom plaćanja u Srednjoafričkoj Republici.

Ova se zemlja smjestila između Kameruna, Čada, Sudana, Južnog Sudana, DR Konga i Republike Kongo, tj. nema izlaz na more, a u njoj živi oko 6 milijuna stanovnika.

Od tih 6 milijuna, tek oko 11% stanovništva koristi se Internetom (nacionalna domena je .cf). Riječ je o prilično siromašnoj zemlji, smještenoj u donjih 10% svjetske ljestvice po bruto nacionalnom dohotku, no i zemlji koja ima velika prirodna bogatstva u obliku nalazišta dijamanata, zlata i uranija. Službena valuta Srednjoafričke Republike je CFA franak, koji se koristi još i u Čadu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Gabonu, Kamerunu i Republici Kongo. Otprije nekoliko dana ovaj status u Srednjoafričkoj Republici ima i – bitcoin.

Ovaj je prijedlog službeno prihvaćen u tamošnjem parlamentu, a predsjednik Faustin-Archange Touadera poručio je da će uvođenje bitcoina kao druge nacionalne valute otvoriti nove mogućnosti i poboljšati živote stanovnicima. "Ovaj potez stavlja Srednjoafričku Republiku na kartu svijeta kao jednu od najhrabrijih i vizionarskih zemalja", poručio je.

I dok se mnogi slažu da ovaj potez iz ekonomskog i monetarnog gledišta nema pretjerano smisla, čini se kako je riječ o primarno političkoj poruci. Uvođenje bitcoina tumači se kao namjera vladajućih da umanje značaj CFA franka, koji vuče korijene iz doba kada je ova afrička regija bila francuska kolonija. CFA u nazivu valute znači "Communauté française d'Afrique" (Francuska zajednica Afrike), a vrijednost joj je vezana uz euro – pa se uvođenjem bitcoina ova zemlja pokušava udaljiti od francuskog utjecaja.

Tagovi: bitcoin, Srednjoafrička republika
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE