GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je najskuplja tržnica u Hrvatskoj

Ovo je najskuplja tržnica u Hrvatskoj
(PRE)SKUPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2021 / 08:48
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Podaci Ministarstva poljoprivrede kažu da su cijene na tržnici koja se ubraja u desetak najvećih turističkih atrakcija Rovinja barem dvostruko više nego na tržnicama u unutrašnjosti zemlje. Kila grožđa u Rovinju stoji između 50 i 55 kuna, marelica i breskva oko 40, a češnjaka 100 kuna.

Prodavači s kojima je Glas Istre razgovarao kažu da su svjesni reputacije rovinjske tržnice, ali napominju da strancima takve cijene nisu previsoke. I dok su prodavači uglavnom složni oko toga da cijene nisu previsoke, u razmaku od samo pet-šest metara mogu se čuti različita mišljenja o prometu ove turističke sezone. I dok jedni smatraju da prodaja ide jako dobro, drugi su duboko razočarani.

- Iskreno ću reći da nikad nije bilo bolje. Stvarno nam dobro ide ove sezone i prodamo gotovo sve voće koje imamo. Stranci najviše kupuju lubenice, grožđe i smokve. To im se nekako najviše sviđa. Znam da će domaći reći da je cijena toga što prodajemo previsoka, ali dok imamo kupaca ne vidim zašto bi smanjivali cijenu, priča nam jedan prodavač koji tvrdi da je većina voća i povrća koje prodaje domaćeg porijekla, iako je u to teško povjerovati pa možda i zato većina naših želi ostati anonimna.

Paprene cijene na rovinjskoj tržnici, prema svemu sudeći, rezultat su činjenice da je taj grad postao jedno od najprivlačnijih turističkih odredišta u zemlji, pa su i cjenici prilagođeni strancima s dubljim džepovima, a ne domaćim ljudima. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Rovinj je skuplji čak i od Dubrovnika, gdje cijene bresaka i marelica na tržnicama iznose 30 kuna po kilogramu. No, rovinjskim gostima to očito nije prepreka jer, kako kažu, imaju priliku kupiti voće i povrće kvalitetnije nego u njihovim matičnim državama. Tako nam je Michaela iz okolice Leipziga rekla da obožava lubenice koje kupuje kod gospođe s početka teksta.

- Takvih lubenica nema u Njemačkoj, a rijetko se nađe i grožđe ukusno kao ovo što sam kupila u Rovinju. Povrće ne kupujemo jer smo smješteni u hotelu, pa ne kuhamo, a voće uzimamo za plažu da se malo osvježimo. Stvarno je ukusno i ne pretjerano skupo, kaže Michaela koja je na štandu pored kupila i litru maslinovog ulja.

Baš je maslinovo ulje vjerojatno najprodavanija namirnica, kako na rovinjskoj tržnici tako i na onoj u Poreču na kojoj smo bili malo prije toga. Očito je da kvalitetno maslinovo ulje turistima puno više znači od voća i povrća, pa im nije puno izdvojiti oko 100 kuna po litri ulja, koliko je otprilike cijena i rovinjskoj i na porečkoj tržnici.

Iako nije na glasu kao jedna od najskupljih tržnica poput one u Rovinju, cijene u Poreču ne zaostaju puno. Grožđe je oko 45 kuna, a marelice i breskve nešto iznad 30 kuna. Jedina razlika koju smo primijetili da je u Poreču puno raznovrsnija ponuda i da više OPG-ova nudi svoje povrće nego što je to u Rovinju.

Tagovi: rovinjska tržnica, Rovinj, breska, marelica, lubenica, maslinovo ulje
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE