GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su razlozi za uzlet dionica Jadroplova

Ovo su razlozi za uzlet dionica Jadroplova
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2021 / 09:11
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Početak ljeta donio je dodatni uzlet dionicama iz brodarskog sektora, a ponajprije se to vidi na primjeru Jadroplova.

Dionice splitskog brodara od početka su lipnja uzletjele 85,1 posto, na 44,20 kuna. U odnosu na početak godine tržišna kapitalizacija je gotovo upetereostručena. Iako je volumen prometa većinom slab, tjedan za nama i tu je donio neke promjene. Posebno se to odnosi na petak kad je ostvareno 282 tisuće kuna dnevnog prometa, što je najveći dnevni volumen još od prosinca 2014. godine.

Uzroke ovakvog uzleta možemo tražiti u nekim informacijama koje se tiču samog Jadroplova, liai i u trendovima na globalnom bdoradskom tržištu. Što se tiče splitskog brodara, prije dva tjedna objavljena je važna informacija kako je Jadroplov izvijestio da je realizirao kredit kod Macquarie Banka kojim su zatvorene sve obveze prema Alterna Capital Partnersu.

U sudskom registru prije tri mjeseca provedeno je smanjenje temeljnog kapitala splitskog Jadroplova radi pokrića gubitaka, za koje je Glavna skupština odluku donijela još u prosincu, čime su, u skladu s ranijim odlukama, otvorena vrata za dokapitalizaciju tog brodara u većinskom državnom vlasništvu. S dosadašnjih 81,83 milijuna kuna temeljni kapital spušten je na 16,37 milijuna, a nominalna vrijednost dionice smanjena je s 50 na 10 kuna.

Prema odluci skupštine od prije nešto više od godinu dana, uprava može, uz suglasnost nadzornog odbora, provesti povećanje temeljnog kapitala do najviše 40,9 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica.

Nešto ranije, početkom siječnja objavljeno je Jadroplov 22. siječnja 2021. godine sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene. Visina transakcije nije službeno objavljena.

- Nadam se da će doći bolji period za poslovanje Jadroplova, ali i brodarstvo općenito. Situacija na tržištu trenutno je bolja nego prošle godine, srednje svjetske vozarine kreću se u rasponu od 8 do 12.000 dolara - izjavio je tada Branimir Kovačić, predsjednik Uprave Jadroplova za Slobodnu Dalmaciju.

Za brodarsko tržište ključni pokazatelj Baltic Dry Index (BDI) ove je godine doživio snažan oporavak nakon izbijanja pandemije COVID-19. BDI Index sastavljen je od različitih cijena otpreme koji se koriste za prijevoz suhih rasutih kontejnera na trgovačkim brodovima. Promjena BDI Indexa može ulagačima dati uvid u globalne trendove ponude i potražnje. Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta. Temelji se na sirovinama, jer potražnja za njima nagovještava budućnost. Ti se materijali kupuju za izgradnju i održavanje zgrada i infrastrukture, a ne u vremenima kada kupci imaju ili višak materijala ili više ne grade zgrade ili proizvode proizvode.

Iz Jadroplova poručuju kako proces dokapitalizacije nije nešto što ima oznakuz hitnosti, odnosno ostavljen je petogodišnje razdoblje za njezino provođenje. Svježi kapital i strateški partner trebao bi olakšati i pomlađivanje flote, koje je u planu. Sasvim je sigurno da će o tome ovisiti i potencijal za nastavak rasta cijene dionice splitskog brodara.

Tagovi: Jadroplov, brod Bene, brodari, BDI index, brodarsko tržište, Branimir Kovačić, Nord LB, vozarine, rasuti teret
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su porasli, uz promet manji nego u utorak i tri dionice s prometom većim od milijun kuna.
Austrija u 2021. s najmanje turističkih noćenja u više od pola stoljeća
LOŠA GODINA
Austrija u 2021. s najmanje turističkih noćenja u više od pola stoljeća
BEČ - Austrija je u 2021. godini zabilježila oko 80 milijuna turističkih noćenja, najmanje u više od pola stoljeća, pokazali su u srijedu preliminarni podaci statističkog ureda.
Plenković: Hrvatska nabavlja 89 Bradleyja za 145,3 milijuna dolara
OKLOPNA VOZILA
Plenković: Hrvatska nabavlja 89 Bradleyja za 145,3 milijuna dolara
ZAGREB - Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.
Tečaj dolara ojačao uoči poruka sa sjednice Feda
FOREX
Tečaj dolara ojačao uoči poruka sa sjednice Feda
LONDON - Dolar je u srijedu ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, no zadržao se ispod najviše razine u dva i pol tjedna, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda u vezi zaoštravanja monetarne politike.
Zračni promet i u 2021. pod snažnim utjecajem pandemije
PRITISCI
Zračni promet i u 2021. pod snažnim utjecajem pandemije
ŽENEVA - Zračni promet blago se oporavio u 2021. godini, ali je i dalje znatno zaostajao za razinama prije pandemije covida 19, priopćila je Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE