GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

Pad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer se ulagači plaše da će daljnje širenje koronavirusa u SAD-u usporiti oporavak gospodarstva.

Dow Jones indeks skliznuo je 353 boda ili 1,31 posto, na 25.652 boda, dok je S&P 500 pao 1,23 posto, na 3.235 bodova, a Nasdaq indeks 2,29 posto, na 10.461 bod.

Nakon četiri dana rasta, S&P 500 jučer je oštro pao jer je u minusu završilo osam od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše pale cijene dionica u tehnološkom sektoru.

Dionice Applea i Microsofta pojeftinile su više od 4 posto, a oštro su pale i cijene Amazon.coma, Tesle...

„Veliki je disparitet između rasta i vrijednosti na tržištu, pa je počelo sužavanje”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Ulagači su zabrinuti i zbog daljnjeg rasta broja novozaraženih od koronavirusa. U SAD-u je jučer taj broj dosegnuo 4 milijuna, a broj umrlih porastao je za više od 1.000 treći dan zaredom, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 144 tisuće.

Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

Zbog toga se ni situacija na tržištu rada ne poboljšava tako brzo kao što se očekivalo. Prošloga je tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano porastao za 1,4 milijuna, pokazali su podaci ministarstva rada.

S obzirom da neke od izvanrednih mjera za pomoć onima koji su ostali bez posla ističu krajem mjeseca, u Kongresu se vodi rasprava o novom paketu pomoći vrijednom 1.000 i nešto više milijardi dolara.

Ulagači se nadaju da će demokrati i republikanci uskoro usuglasiti nove poticajne mjere.

U fokusu ulagača su i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Od 113 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 77 posto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 41 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američkog gospodarstva, S&P 500 indeks kreće se samo oko 5 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

A na europskim su burzama indeksi jučer stagnirali. Londonski FTSE ojačao je 0,07 posto, na 6.211 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,01 posto, na 13.103 boda, a pariški CAC 0,07 posto, na 5.033 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE