GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Padaju maske

Padaju maske
PROTEKTORAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2016 / 18:52
Autor: Stjepo Martinović
KOLUMNA - Uz nešto folklornog fatalizma, moglo bi se reći da Hrvatice i Hrvate – konačno u punom smislu – sustiže apokrifna kletva kralja Dmitra Zvonimira iz posljednje četvrtine 11. stoljeća, (in)famozna poruka vjerojatno najzapamćenijeg u dugom nizu narodnih vladara, čijom smrću nestaje i srednjevjekovne hrvatske države, one koja je pribavila papinsko priznanje, budući da ju je njegova udovica Jelena Lijepa, raspolažući kraljevinom kao bračnom stečevinom, predala bratu, ugarskom kralju Ladislavu I. Arpadoviću. 

Tradicionalno neskloni činjenicama, a poslovično skloni fantazmima, Hrvati su – mnooogo kasnije – izmislili Zvonimirovu pogibiju i kraljevu kletvu, povijesno neutemeljene okolnosti njenog izricanja i dokument slavnog imena Pacta Conventa o mirnoj (re)integraciji s Ugarskom… stoljećima cvileći i jamrajući kako je njihova nesposobnost da se prometnu u državotvornu naciju stvar više sile, a ne prizemnih hereditarnih osobina kao što su pohlepa, beščašće, kukaveljstvo. Iste koje, prije isteka legendarnih 900 godina, dolaze glave Republici nastaloj u kontekstu ratnog rasturanja i državno-pravne fragmentacije SFRJ! Padaju maske, reklo bi se banalnom novinarskom poštapalicom: država proglašena pravorijekom Badinterove komisije (p)ostaje patetična forma bez stvarnog suvereniteta, demokratskog subjektiviteta njenih građana – jer je poništen uzurpacijom odabira nositelja biračkog prava 8. studenog prošle godine – i ključnih instrumenata autonomije, od utjecaja na incestuoznu spregu prijevarom ustoličene saborske većine s vrhom Rimokatoličke crkve do samoupravnog oblikovanja kritičnih elemenata ekonomsko-socijalnog modela.

Zakulisnim muljanjem instaliran stečajno-ovršni upravitelj – u bivšem sistemu, direktora s takvim ovlastima nazivalo se, iskreno i pošteno, likvidatorom – već je inicijalnim postupcima, prije formalnog postavljenja, potvrdio da se nema namjere držati ustavno-zakonskih odredaba kao pijan plota; zašto i bi – nije njegov sponzor parlamentarna većina, ni referendumski utvrđena kritična masa državljana koja odobrava rušenje ustavnog poretka, nego vjerovnički gremij kojem je podnio prijavak u austrijskom Kitzbühelu. Istodobno, predsjednik Sabora odlazi na konzultacije – po instrukcije – na Kaptol, eda bi mu nadbiskup utuvio što mu je činiti, kakvu politiku poguravati na području ekonomije, obrazovanja, demografije… dakako, ne upisujući upitnik ni nad jednim slovcem sramotnih vatikanskih ugovora, jednako kao što je Dmitar Zvonimir u rujnu 1075. (ili 1076.) godine pred izaslanicima Grgura VII Gebizonom i Fulkonom prisegnuo na vjernost Svetoj Stolici, te obećao da će pomagati vjersku obnovu i braniti Crkvu, davati papi godišnji dar u novcu, paziti da se Crkvi daju prvine i desetine… a istom je prigodom i ustupio papi samostan svetoga Grgura u Vrani kao hospicij za njegove poslanike. Da, bilo je tako uvriježeno u ranomu srednjem vijeku, kada su pape i vladari moćnih carstava udjeljivali krune svojim vazalima – u Zvonimirovoj Hrvatskoj, tako je i početkom 21. stoljeća!

Ali, ne izlaze samo na vidjelo esencijalni plodovi kleronacionalističke kontrarevolucije iz ranih devedesetih, nego i urod puzajuće klerofašizacije omogućene programskom jalovošću i akcijskom bezmudošću lažnih socijaldemokrata – posljedice perverzna 25-godišnjeg pseudo-opozicionarstva sljedbe utemeljene sporazumom o „mirnom prijenosu vlasti“ u zamjenu za ilegalnom odmjenom Partije (novom) Strankom prisvojenu imovinu Saveza komunista Hrvatske. Uspjeh udbaško-ustaškoga zdruga, formalno okrunjen koalicijom s asocijacijom malomišćanskih mosturbanata, nedvojbeno je itekako potkuren četvrtstoljetnim idiotizmom trgovačkog društva za gospodarenje nekretninama i parazitiranje o proračunskom novcu namijenjenom financiranju partitokratske kaste! Ne zaboravimo ni da je to gospodarenje imalo i zanimljivih privatizacijskih epizoda, kao što je darivanje podobnjacima – primjerice, aktualnom ravnatelju HRT-a – nekadašnje partijske vile na obali Bohinjskog jezera. Toliko o poštenju udruge malih dioničara na Iblerovu trgu! I ta se maska ovih dana mrvi kao presušena „trava“, razotkrivajući kvazi-socijaldemokrate kao roj materijalno-interesno, a ne programski-vrijednosno sljubljenih krpelja i grinja: bitka za čelnika te žalosne naplavine, koja se vodi između gubitnika svih izbora osim onih za utemeljiteljeva nasljednika, i izazivača blaženo lišenih minimuma integriteta i vjerodostojnosti, uvid je u utrobu para-stranke – odvratan deficitom časti i obilatim suficitom prljavštine svih vrsta.

O lažnjacima iz provincije, koji su osvojili ne samo apsurdan broj zastupničkih mjesta, nego i poziciju s koje mogu ucjenjivački naplatiti prijevaru koja im se više nikada neće posrećiti, mnogo je toga napisano i rečeno… i kad pomislite da su razgolićeni poput puža-balavca na salati iz delte Neretve – eto još jednoga njihovog salta morale: otkrića o dubinskoj vezi s obavještajnim podzemljem. Zar im, za posvemašnju diskreditaciju, nije bila dovoljna homo-simbioza s notornim klerofašistima? Razorno loša usluga, što su je licemjerni sakristan i njegovo one-off društvance učinili stvarnoj alternativi na hrvatskoj političkoj sceni, godinama će pružati mračnu sjenu nad budućim nastojanjima pojedinaca i skupina – zračiti pogubom ideološkoga nuklearnog otpada!

Ukratko: dok sudionici folklornih karnevalskih svečanosti budu navlačili smiješna ruha i zastrašujuće maske – itekako zastrašuje ono što ostaje na poprištu odbacivanja krabulja na Markovom trgu. Republika Hrvatska, sa sve bljutavije estradnom predsjednicom-kobasičarkom i nemuštim mandatarom iz škrlaka, nikada paralitičnijim sazivom Sabora (sa savršeno adekvatnim, paradigmatskim predsjednikom „per caso“ na čelu) i „demokratskom javnošću“ u stanju gorem od poražene armije u bezglavu bijegu s mjesta osramoćenja, ulazi u terminalno razdoblje razgradnje suvereniteta – svodi se na protektorat u dužničkom ropstvu, beznačajnu naoko-državicu s geopolitičkog ruba sve nestabilnije Europske unije. Asocijacije na umoru, koja izdaje svoja povijesna načela, gubi simpatije diljem kontinenta – i od zabludjelih se projekata ograđuje „revizijom Schengena“… izgonom propalih na marginu prokletu usudom periferije.

Ne dâ mi se vjerovati da je Dmitar Zvonimir i u najvećem gnjevu zamišljao takvu sudbinu zemljice kojoj – kao što se spominjalo na Cetingradskom saboru – bješe podario lijepe godine mira i blagostanja.        

Tagovi: Stjepo Martinović, suverenitet, Europska unija, Badinterova komisija:Savez komunista Hrvatske, Dmitar Zvonimir: MOST
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ojačali oko jedan posto, ostvarivši dobitke drugi dan zaredom, a pritom je u fokusu investitora bila dionica Valamar Rivijere.
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
INTERVENCIJA
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatska narodna banka je intervenirala na deviznom tržištu te je u cilju očuvanja stabilnosti tečaja kune od poslovnih banaka otkupila 120 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,497346 kuna za jedan euro, čime je u domaći financijski sustav "ubrizgala" 900 milijuna kuna.
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE