GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pandemija bi mogla prepoloviti prihode od prodaje vina u Europi

Pandemija bi mogla prepoloviti prihode od prodaje vina u Europi
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Zatvaranje barova i restorana radi suzbijanja Covida-19 smanjilo je globalnu prodaju vina, a prihodi vinara u Europi mogli bi se prepoloviti, objavila je Međunarodna organizacija za lozu i vino (OIV).

„U Europi bi zatvaranje tog važnog distribucijskog kanala moglo donijeti smanjenje obujma prodaje za 35 posto a prihoda za 50 posto“, rekao je generalni direktor OIV-a Pau Roca na video-konferenciji za novinare u četvrtak, ne navodeći vremenski okvir prognoze.

Distribucija je prebačena na maloprodajne tvrtke i na internetsku prodaju ali očekuje se da će se ukupna potrošnja smanjiti, kao i cijene, što će pogoditi prihode i profitabilnost vinara, dodao je Roca.

Budući da je globalna zarada prošle godine bila rekordna, pad sektora može se usporediti s onim na kraju Drugog svjetskog rata, naglasio je čelnik OIV-a.

Mediteranske zemlje bit će najteže pogođene jer se uvelike oslanjanju na barove, restorane i terase, a turizam će ostati ograničen čak i nakon ukidanja mjera blokade.

Iako će prodaja vina vjerojatno porasti nakon što ograničenja budu ublažena, kriza bi mogla donijeti nepovratne promjene u sektoru.

"U ovom trenutku svi se slažu da su posljedice zatvaranja razorne, vjerojatno nepovratne, osim ako se ne osiguraju izvanredni javni resursi za obnovu", rekao je Roca, čija organizacija okuplja vlade 47 zemalja-proizvođača vina.

Europski proizvođači, posebno oni u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, pozivaju u pomoć, pri čemu francuske vinare već teško pogađaju 25-postotne američke uvozne carine, uvedene u sklopu kompenzacije za europsko subvencioniranje Airbusa.

Francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume izjavio je u četvrtak da su francuski vinari ostali bez manevarskog prostora, zatraživši veću pomoć Europske unije.

"Iako neke zemlje počinju otvarati luke, poput, primjerice, Kine, scenarij za blisku budućnost ne ostavlja previše prostora za optimizam", kazao je Guillaume za televiziju LCI.

Europska komisija prognozirala je početkom tjedna da će potrošnja vina u 27-članom EU pasti osam posto u sezoni 2019/2020. u usporedbi s prosjekom u prethodnih pet godina.

Vrijednost globalnog izvoza vina u 2019. godini premašila je 31,8 milijardi eura, a Francuska je bila najveći izvoznik s 9,8 milijardi eura, priopćio je OIV.

Tagovi: prodaja vina, globalna prodaja vina, vinarstvo, vinogradarstvo, vinari, Međunarodna organizacija za lozu i vino
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE