GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paul Vandoren: U globaliziranim odnosima svaka članica EU bolje je zaštićena nego svaka zemlja pojedinačno

Paul Vandoren: U globaliziranim odnosima svaka članica EU bolje je zaštićena nego svaka zemlja pojedinačno
RAZLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2012 / 20:57
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren pozvao je u utorak hrvatsku vladu da sklopi ugovore o privatizaciji brodogradilišta s potencijalnim investitorima radi spašavanja brodograđevnog sektora.
"Preporučam hrvatskoj vladi da sklopi ugovore o privatizaciji brodogradilišta kako bi investitori dobili šansu da ulože svoj kapital i doprinesu spašavanju brodogradilišta. Bila bi šteta da ove ponude propadnu jer se neće pojaviti veliki broj drugih takvih ponuda“, rekao je Vandoren odgovarajući na pitanja na tribini u Splitu organiziranoj u okviru javne rasprave o članstvu Hrvatske u EU-u.

"Bez obzira što su pregovori o članstvu Hrvatske u EU-u završeni, mi i dalje čekamo da se završe neka poglavlja, a jedno od njih je i 8. poglavlje koje se odnosi na konkurentnost“, kazao je Vandoren.

Vandoren je rekao kako je na građanima RH da na referendumu 22. siječnja ove godine odluče hoće li podržati ulazak Hrvatske u EU ili će se usprotiviti tomu.

"Europska unija će poštovati odluku hrvatskih građana na referendumu, ma kakva ona bila“, kazao je.

Po njegovim riječima u interesu je Hrvatske da bude članica Europske unije, te da ona može biti most između sadašnjih 27 članica Europske unije i zemalja regije koje se također žele priključiti EU.

"U globaliziranim odnosima svaka članica Europske unije bolje je zaštićena nego svaka zemlja pojedinačno“, smatra Vandoren.

Ulazak Hrvatske u EU poduprli su i dr. Neven Šimac, predsjednik Centra za Europsku dokumentaciju i istraživanje „Robert Schuman“, te profesor Filozofskog fakulteta u Splitu dr Dragan Markovina, ističući kako to Hrvatskoj donosi brojne prednosti. Šimac je ustvrdio kako se ulaskom u EU Hrvatska „ne odriče suverenosti nego je riječ o delegiranju dijela javnih funkcija u Europsku uniju.

Odgovarajući na upit može li Hrvatska dobrovoljno izaći iz Europske unije pošto u nju dragovoljno ulazi, Vandoren je kazao kako Lisabonski ugovor dopušta članicama da napuste EU.

"Lisabonskim ugovorom nije predviđena nikakva ugovorna kazna za članice koje bi eventualno napustile EU, ali o tomu bi odlučivale sve članice EU-a“, rekao je vandoren.

Jedno od pitanja odnosilo se i na pritisak izaslanstva Europske unije u Hrvatskoj na novinara HTV-a Gorana Rotima prije dvije godine kada je u intervjuu s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom postavio i nenajavljeno pitanje.

"Radilo se o nesporazumu za koji sam potpuno preuzeo odgovornost“, odgovorio je kratko Vandoren.

Tagovi: Paul Vandoren, Europska unija, Neven Šimac, brodogradnja, globalizacija, Lisabonski ugovor
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Investitori su se posebno okomili na izdanja iz turističkog sektora. Sektorski indeks CROBEXturist potonuo je 5,7 posto.
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
ANALIZA - Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi.
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE