GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pažin: Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, ali ugrožena

Pažin: Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, ali ugrožena
SKUPŠTINA CG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2015 / 21:13
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna, ali ugrožena, ocijenio je u parlamentu ministar pravde Zoran Pažin.
Sjednica Skupštine na kojoj je tema aktuelna situacija u vezi sa protestima počela je sa sat i po zakašnjenja.

Predsjedniik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da je parlament ispunio svoju osnovnu funkciju, i da je ostao mjesto dijaloga i mjesto gdje se na institucionalan način rješavaju složeni sporovi i tenzije.

On je ocijenio i da je Odbor pokazao svoj kapacitet i zahvalio svima koji su učestvovali u radu tog tijela, naročito predstavnicima opozicije, prenosi agencija MINA.

"Naravno, do konsenzusa ne mora doći, ali do procedura koje garantuju bolji rezultat, oko njih je postojala saglasnost, i to je demokratija“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da vjeruje da će rasprava o zaključcima doprinijeti smirivanju atmosferu.

"I da protesti koji slijede budu bez sporova, i da demokratija živi u svim oblicima – od protesta, do pune institucionalnosti koje donosi parlament“, poručio je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da ih u parlamentu čeka ono čime se nijesu htjeli baviti "u ovoj pregrijanoj atmosferi“.

"Nama treba konsultativno saslušanje da bismo znali da zaštitimo ustavni institut imuniteta poslanika. Moramo imati standard i odgovor za budućnost“, ocijenio je Krivokapić.

On je kazao da ovo nije posljednji protest u Crnoj Gori.

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da je bezbjednonosna situacija u Crnoj Gori stabilna, ali ugrožena. Prema njegovim riječima, ljudske slobode i prava građana, zagarantovana Ustavom Crne Gore, vrijeđana su, ugrožavana i relativizovana prethodnih dana.

"Sloboda kretanja protivpravnim zaposijedanjem glavne saobraćajnice u Podgorici, pravo na imovinu ugrožavano je i povređivano destruktivnim ispadima u centru grada, sloboda izražavanja i medijske slobode napadom i uništavanjem imovine jednog medija i povređivanjem urednice toga medija“, precizirao je Pažin.

On je dodao da je multinacionalni i multivjerski sklad ugrožen vrijeđanjem pojedinih građana i poslanika, podstičući, kako je kazao, na taj način vjersku mržnju i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Prava i slobode grđana ugrožena su i nasrtajem na javni red i mir napadom na službena lica u vršenju službenih dužnosti i sprječavanjem službenih lica u vršenju službenih radnji.

"Sve ove vrijednosti zaštićene crnogorskim Ustavom ujedno su i objekat krivično-pravne zaštite u skladu sa Krivičnim zakonikom“, ukazao je Pažin.

On je, zbog iskazanog nasilja i potencijalne opasnosti da se to nasilje ponovi, pozvao sve organe zadužene za sprovođenje zakona da utvrde sve pravno relevantne činjenice iz prethodnih dešavanja i daju pouzdan odgovor koja pravna posljedica proizilazi iz tih činjenica.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da je suština da se u Crnoj Gori svi dogovore da ako su za Evropsku uniju onda treba da budu za njene vrijednosti.

On je ukazao da je zajednički konstatovano da su nadležne institucije postupile shodno njihovim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima.

"Ako je bilo, mi to nijesmo negirali, pojedinačnih propusta, ti pojedinačni slučajevi, u skladu sa sistemom, treba da budu razriješeni u primjerenom roku na način koji propisuju Ustav i zakon“, rekao je Konjević.

On smatra da je u državi koja treba da dobije poziv za NATO i koja je na skoro pola puta ulaska u EU, nemoguće na bilo koji način afirmisati političko djelovanje suprotno ustavnim i zakonskim vrijednostima.

Prema njegovim riječima, pozivi da se vlast u bilo kojoj državi, kakva god ta vlast bila, promijeni van institucija vraća Crnu Goru u vremena za koja se misli da su prošla.

"I ne možemo deklarativno biti za EU, a ne biti za njene vrijednosti. Ključna vrijednosti EU i svih demokratskih društva jeste da se vlast ne može priznati ako je stvorena na način suprotan legitimnoj volji građana“, zaključio je Konjević.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić naveo je da u pogledu događaja koji su prijavljeni nadležnim tužilaštvima, tom organu, od 17. oktobra do danas, prijavljeno je 20 slučajeva, od čega su obradili 18.

"I to na način što je Osnovno državno tužilaštvo obradilo ukupno prijavljenih 18 događaja, kojom prilikom su ocijenili da su se u radnjama prijavljenih lica stekla obilježja prekršaja za 13 lica, dok su se u radnjama dva lica stekla obilježja bića krivičnog djela“, precizirao je Katnić.

U dva slučaja, dodao je, Osnovno državno tužilaštvo ocijenilo je da nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi moglo da donese odluku da se radi o krivičnom djelu, pa je dalo upute policiji da prikupi dokaze.

Katnić je pojasnio da je Osnovno državno Tužilaštvo došlo do saznanja da su događajima od 17. i 18. oktobra šest lica zadobila povrede, među kojima je jedan poslanik i naložilo prikupljanja dokaza u smislu utvrđivanja postojanja krivičnog djela.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS Milutin Simović kazao je da je crnogorska i međunarodna javnost imale priliku da vide karakter protesta.

On je rekao da je obaveza svih da se ponašaju u skladu sa zakonom.

"Omogućena je nesmetana organizacija protesta, i više od toga. Taj dodatni demokratski kapacitet su organizatori protesta zloupotrijebili i svojim postupanjem ugrožavali građanska prava građana Podorice, i ne samo Podgorice“, ocijenio je Simović.

Prema njegovim riječma, MUP i drugi državni organi postupali su u skladu sa zakonom i nadležnostima.

Poslanik Socijaldemokratske partije SDP Rifat Rastoder kazao je da je za SDP najindikativnije ko je sve i zašto pomogao "da se već propali, relativno mirni protesti reafirmišu u incidente sa ozbiljnim posljedicama“.

"To je pitanje kojim su se i do sada morale temejito pozabaviti sve nadležne institucije i organi, i nipošto se ne bi smjelo dozvoliti da bilo čija odgovornost o tome ostane nesankcionisana, bilo da se radi o učesnicima protesta, bilo o predstavnicima države“, naglasio je Rastoder.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je da ta partija ne podrava niti će podržavati proteste koji organizuje dio „tradicionalne opozicije“.

"Ako neko misli da nam promjene može donijeti Nova srpska demokratija, široko mu polje. Mi nećemo biti dio te priče“, poručio je Pajović.

On je kazao da je Pozitivna građanska partija.

"I od toga nema odstupanja, ma gdje sjedjeli. Danas smo opozicija, vjerujem da ćemo sjutra biti u vlasti“, poručio je on.

On je kazao da su u Pozitivnoj svjesni da vlast nije dobra, i da je treba mijenjati.

"Ali, zato što želimo da mijenjamo vlast, nemamo namjeru da srušimo i da destabilimo državu“, naglasio je Pajović.

On je ocijenio da su na današnjoj sjednici "pale maske".

"Ovo o uvlačenju međunarodnog faktora neće da prođe. Vlast u Crnoj Gori neće mijenjati ni Brisel ni Vašington, a najmanje Moskva, nego građani Crne Gore“, poručio je Pajović.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović apelovao je na Agenciju za nacionalnu bezbjednost i Upravu policije da u subotu urade sve da sačuvaju javni red i mir.

"Ovo kažem u negativnom smislu, jer ste vi izabrali način koji izaziva sukobe“, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, rješenje je da „svi zajedno sjednemo i da dogovorimo način na koji ćemo organizovati izbore naredne godine“.

"Ako neko misli da će na izbore ode tako što će DPS kao ovce tamo sve da nas povuče, ja mislim da ćete državu uvesti u još veću krizu, i da to definitivno neće biti moguće izbjeći“, upozorio je Abazović.

On je pozvao na politički dijalog i na mirno i deemokratsko rješavanje sukoba.

"Ja ne pozivan ni na proteste, ni na ustanak, ali želim da pozovem sve političke činioce da uradimo nešto da izađemo iz duboke političke krize koja traje godinu unazad“, dodao je Abazović.
Tagovi: Zoran Pažin, Skupština Crne Gore, Milorad Katnić, Raško Konjević, Dritan Abazović, Ranko Krivokapić, Rifat Rastoder
PROČITAJ I OVO
Njemačka zabranjuje usmrćivanje muških pilića
ZABRANE
Njemačka zabranjuje usmrćivanje muških pilića
BERLIN - Njemačka će u 2022. godini zabraniti usmrćivanje milijuna muških pilića, pokazuje nacrt zakona koji je u srijedu potpisala vlada u Berlinu.
Beogradska berza: Oporavili se trgovanje i indeksi
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oporavili se trgovanje i indeksi
BEOGRAD – Življe trgovanje akcijama i rast BELEX indeksa obeležili su dan na Beogradskoj berzi.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, promet slab
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela rast indeksa, ali i daleko manji promet u odnosu na jučer.
Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
OPTIMIZAM
Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
ZAGREB - Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62% na 123% u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u
FOREX
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u

LONDON - Dolar je u srijedu kliznuo prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer su se trgovci usredotočili na nove izdašne gospodarske poticaje u SAD-u.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE