GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pesimizam zbog Agrokora: Značajan pad pouzdanja potrošača u travnju

Pesimizam zbog Agrokora: Značajan pad pouzdanja potrošača u travnju
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2017 / 09:52
Autor: RBA analize
ANALIZA - Posljednji podaci HNB-a koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača, u travnju ove godine zabilježili su zamjetno pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača.

Tako je kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, u travnju iznosio negativnih 13,3 indeksnih bodova. Time je zabilježio pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (za 7,3 odnosno 5,2 bodova).

U istom promatranom mjesecu, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, spustio se za 7,4 indeksnih bodova u odnosu na ožujak na razinu od -22,0. Posljedično, na godišnjoj razini IPP pokazatelj zabilježio je pad za 2,9 indeksnih bodova, spustivši se razinu zabilježenu sredinom 2016.

Također, kompozitni indeks raspoloženja potrošača (IRP) u travnju se spustio na 26,2 indeksna boda zabilježivši mjesečni pad od 6,1 bodova. Potonje ukazuje na pogoršanu percepciju ispitanika glede financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom proteklih 12 mjeseci. Posljedično, na godišnjoj razini je IRP pokazatelj i drugi mjesec zaredom zabilježio pogoršanje (u odnosu na travanj 2016. niži je za 1,6 bodova).

Lošiji pokazatelji potrošačkog optimizma najvjerojatnije su posljedica nepovoljnijih očekivanja kućanstava glede ekonomske i financijske situacije u idućih godinu dana uzrokovanih neizvjesnostima i nesigurnošću povezanima s događanjima oko Agrokora. Iako lošija ostvarenja u travnju ne indiciraju nužno nepovoljna kretanja u gospodarstvu ona zasigurno ukazuju na potreban oprez u donošenju ekonomskih i financijskih odluka. S druge strane rasterećenje dohotka koje je donijela porezna reforma i dalje će podržavati potencijalno veću sklonost potrošnji.

Tagovi: pad pouzdanja potrošača, Agrokor, indeks očekivanja potrošača
PROČITAJ I OVO
U Švicarskoj će skijanja ipak biti, ali uz ograničenja
SKIJANJE
U Švicarskoj će skijanja ipak biti, ali uz ograničenja
BERN - Za Božić će se moći skijati u Švicarskoj, ali uz ograničene kapacitete, objavila je u petak vlada, dok je ona u Italiji rekla da će preko blagdana skijaške staze biti zatvorene.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, građevinari najveći dobitnici
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, građevinari najveći dobitnici
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi blago ojačali, podebljavši ovotjedne dobitke koji su premašili 3 posto, no uz vrlo skroman promet.
Udruženja pozivaju europske vlade da zaustave ograničenja i spase zimski turizam
APEL
Udruženja pozivaju europske vlade da zaustave ograničenja i spase zimski turizam

BERLIN - Krovno europsko udruženje putničkih agencija ECTAA i mreža NET koja okuplja udruge iz privatnog sektora u europskom turizmu, pozvali su u petak europske vlade da odmah zaustave mjere karantene i ograničenja putovanja te tako spase sezonu zimskog turizma, izvijestili su iz ECTAA-e.

Dolar na putu najvećeg tjednog gubitka u mjesec dana
FOREX
Dolar na putu najvećeg tjednog gubitka u mjesec dana

LONDON - Tečaj dolara u petak se zadržao nedaleko nove najniže razine u 2,5 godine prema šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima i na putu je najvećeg tjednog gubitka u zadnjih mjesec dana, dok investitori za nove smjernice čekaju izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

Europski indeksi blago porasli na kraju tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Europski indeksi blago porasli na kraju tjedna
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, što se ponajviše zahvaljuje jačanju energetskog sektora, no trguje se oprezno, kao i proteklih dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE