GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pitić: Banke će pomoći klijentima u otplati kredita u CHF

Pitić: Banke će pomoći klijentima u otplati kredita u CHF
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2015 / 17:37
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS) Goran Pitić izjavio je u petak da su banke spremne da pomognu svojim klijentima u otplati kredita indeksiranih u francima, na način da to ne ugrozi stabilnost bankarskog sektora.
"Nisu pozicije svih klijenata iste, niti su pozicije svih banaka iste. Razlike su tolike da svaki klijent mora individualno da nađe svoje rešenje u razgovoru sa bankama, a banke su spremne da dodatno podnesu deo troškova koje imaju u tim rešenjima i da nadju rešenje koje će biti u interesu klijenata", rekao je Pitić novinarima posle sastanka Upravnog odbora Udruženja banaka.

Na tom sastanku su bankari razgovarali o problemima u otplati kredita u francima, posle naglog jačanja te valute.

"Postoje dva principa koja moraju da se poštuju kada se nešto poremeti u finansijskom sektoru - ravnopravni tretman svih klijenata na tržištu, i procena rizika", rekao je Pitić.

On je istakao da određeni modeli lakše otplate kredita indeksiranih u francima nuđeni i ranije, kada je takodje dolazilo do poremećaja u odnosu franka prema drugim valutama, i tada su banke na neki način preuzimale deo troškova, kako bi klijentima olkašale otplatu mesečnih rata.

Pitić je podsetio da građani mogu da kredite u francima konvertuju u evro, kao i da produže rokove otplate i odlože otplatu glavnice.

"Odziv je tada bio jako mali, ta šansa je, nažalost, propuštena. Sada pozivamo klijente koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, da se obrate svojim bankama, iskoriste sve mogućnosti koje su im ponudjene i izaberu najbolje rešenje", kazao je Pitić.

On je istakao da bankama nije u interesu da aktiviraju hipoteke na stambene kredite koje gradjani ne mogu da uredno otplaćuju.

Po oceni Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije, kako je preneo Pitić, nije prihvatljivo rešenje zamrzavanje kursa dinara prema franku, jer bi to narušilo razvnopravan tretman ostalih klijenata koji su se zaduživali u drugim valutama.

Na pitanje da li će bankari imati sastanak sa predstavnicima Narodne banke Srbije i Vlade Srbije o otplati kredita u francima, Pitić je kazao da još nije stigao poziv na takav sastanak, ali da su bankari spremni da učestvuju u dogovorima o najboljim rešenjima za klijente i banke.

Tagovi: Goran Pitić, krediti u francima, Udruženje banaka Srbije
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, drugi dan zaredom, jer ulagači s oprezom čekaju poruke sa sjednice američke središnje banke.
Niz investicija na Brijunima
INVESTICIJE
Niz investicija na Brijunima
PULA - Započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE