GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pivari u 2014. ostvarili konsolidiranu dobit od gotovo 300 milijuna kuna

Pivari u 2014. ostvarili konsolidiranu dobit od gotovo 300 milijuna kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2015 / 08:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvođači piva u Hrvatskoj prošle su godine iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat od 298,8 milijuna kuna, a 32 poduzetnika koja se time bave povećala su i broj zaposlenih za 2 posto na ukupno 1.503 radnika, čije su prosječne mjesečne neto plaće od 8.812 kuna bitno iznad prosjeka na razini Hrvatske, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).
Fina je, u povodu Međunarodnog dana piva (5. kolovoza), objavila financijske rezultate poslovanja poduzetnika u djelatnosti proizvodnje piva u 2014. godini.

U toj djelatnosti lani su, prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, poslovala 32 poduzetnika, kod kojih je bilo registrirano 1.503 zaposlenih, što je u odnosu na godinu prije povećanje broja zaposlenih za 2 posto.

Prosječna mjesečna obračunata neto plaća u proizvodnji piva iznosila je 8.812 kuna, što je za 0,9 posto više nego godinu ranije, te za 80,6 posto više od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske (4.878 kuna), navode iz Fine.

Po podacima Fine, pivari su lani ostvarili ukupni prihod u iznosu od 2,1 milijardu kuna, što je smanjenje za 11,9 posto u odnosu na 2013. godinu, dok su im ukupni rashodi smanjeni za 6,1 posto, na 1,8 milijardi kuna.

U 2014. pivari su iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat (298,8 milijuna kuna), unatoč smanjenju neto dobiti za 40 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Od ukupnog broja poduzetnika u djelatnosti proizvodnje piva, s dobitkom je poslovalo njih 53,1 posto, navode iz Fine. Naime, lani je s dobiti poslovalo 17 pivara, a njih 15 s gubitkom.

Pivari su lani ostvarili dobit prije oporezivanja u iznosu od 402,9 milijardi kuna, što je 41,5 posto manje nego godinu prije. No, znatnije je, za 78,8 posto, na 29,5 milijuna kuna, smanjen i gubitak prije oporezivanja.

Po podacima Fine, broj izvoznika u djelatnosti proizvodnje piva prošle je godine ostao na razini godine ranije, njih 7, dok je broj uvoznika smanjen za 16,7 posto, na njih 5. Vrijednost izvoza od 269,5 milijuna kuna je povećana za 10,5 posto u odnosu na 2013. godinu, dok se kod uvoza bilježi povećanje za 20,2 posto, na 272,7 milijuna kuna.

Među 32 poduzetnika u djelatnosti proizvodnje piva dominantnu ulogu ima Zagrebačka pivovara, koja s ukupnim prihodom od 914,1 milijun kuna, u ukupnim prihodima svih pivara ima udio od 42,3 posto.

Zagrebačka je pivovara lani iskazala pozitivan rezultat u poslovanju od 163,7 milijuna kuna, no neto dobit joj je pala 22,4 posto u odnosu na 2013. godinu, navode iz Fine. Ističu kako Zagrebačka pivovara predvodi i po broju zaposlenih, kojih je lani bilo registrirano 531, a zaposlenima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 11.078 kuna.

Po ostvarenim ukupnim prihodima na drugom je mjestu Heineken Hrvatska sa 695,2 milijuna kuna, a ta je tvrtka iskazala i pozitivan rezultat poslovanja u iznosu od 112,1 milijun kuna. Finini podaci za prošlu godinu pokazuju i da je zaposlenima u Heineken Hrvatska obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 11.194 kuna.

Uz Zagrebačku pivovaru i karlovačku tvrtku Heineken Hrvatska, među top pet poduzetnika iz djelatnosti proizvodnje piva po ukupnim prihodima su i koprivnička tvrtka Carlsberg Croatia (294,7 milijuna kuna), Pivovara Osijek (60,3 milijuna kuna) te buzetska Istarska pivovara (48,2 milijuna kuna). Tako je udio prvih pet pivara u ukupnim prihodima 32 poduzetnika iz djelatnosti proizvodnje piva lani bio 93,1 posto, napominju iz Fine.

Tagovi: pivari, Zagrebačka pivovara, Heineken Hrvatska, Carslberg Croatia, Pivovara Osijek, Osječka pivovara
PROČITAJ I OVO
Dolar ojačao na početku tjedna
FOREX
Dolar ojačao na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima rasta napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, dok za nove smjernice investitori čekaju odluke s ovotjedne sjednice američkog Feda.
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
SNAŽAN RAST
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
ZAGREB - Ukupna imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova krajem 2021. godine dosegnula je 133 milijarde kuna i veća je za gotovo 12% ili 14 milijardi kuna nego u prethodnoj godini.
Azijska tržišta: Indeksi pali na početku tjedna
PAD
Azijska tržišta: Indeksi pali na početku tjedna
TOKYO – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i prošloga tjedna, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američkog Feda, koji će vjerojatno potvrditi da uskoro kane povećati kamatne stope.
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
MADRID - Španjolska će pooštriti pravila o oglašavanju kriptovaluta jer želi osigurati da ulagači budu svjesni rizika povezanih s kriptovalutama, nedavno je objavio državni regulator burze. Nova pravila stupaju na snagu u veljači.
Potražnja za medom nikad nije bila veća
MED
Potražnja za medom nikad nije bila veća
ZAGREB - Potražnja za medom nikad nije bila veća. Cijene idu i do 90 kuna za kilogram, a police se pune medom iz uvoza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE