GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plameni pozdravi: Kako je izgledalo detinjstvo u bivšoj Jugoslaviji

Plameni pozdravi: Kako je izgledalo detinjstvo u bivšoj Jugoslaviji
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2015 / 20:03
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Izložba "Plameni pozdravi: reprezentativni portret detinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji", projekat Kiosk-platforme za savremenu umetnost, autorke Ane Adamović, biće otvorena u subotu 28. februara u 13 časova u Muzeju istorije Jugoslavije.
Na izložbi će biti predstavljeni radovi umetnika sa prostora bivše Jugoslavije: Dušice Dražić, Dejana Kaluđerovića, Saše Karalića, Irene Lagator, Mladena Miljanovića, Renate Poljak, Dubravke Ugrešić, grupe ŠKART i Ane Adamović.

Nakon otvaranja u 14 časova biće održan razgovor sa umetnicima, dok će se panel diskusije sa sagovornicima iz regiona nastaviti u još dva termina: u četvrtak 12. marta u 18 časova i u utorak 24. marta u 18 časova.

Izložba "Plameni pozdravi" predlaže novo promišljanje socijalističke Jugoslavije – njene strukture, karaktera i nasleđa - kroz istraživanje reprezentativne slike detinjstva. Istražujući zvanične arhive i prikazujući ih kroz intervencije savremenih umetnika poreklom iz nekadašnje Jugoslavije, kao i postavljanjem arhivskog materijala u aktivni dijalog sa umetničkim radovima koji se u širem smislu bave nekadašnjom Jugoslavijom, projekat preispituje i mogućnost kolektivnog sećanja na zemlju koja više ne postoji kao i status arhiva ovakve zemlje u novonastalim nacionalnim državama.

Umetnici koji su pozvani da učestvuju u kreiranju izložbe već godinama se bave kako nekadašnjom Jugoslavijom, tako i temom kolektivnog sećanja. Umetnički radovi, od kojih će većina prvi put biti predstavljena na izložbi Plameni pozdravi, postavljaju se u aktivnu komunikaciju sa muzejskom kolekcijom omogućavajući novo čitanje i tumačenje arhivskih materijala.

Polazište umetničkog istraživanja i samog projekta čini bogata arhiva Muzeja istorije Jugoslavije, preko 260 fotografskih albuma koje su predsedniku Titu, od 1945. godine, poklanjale škole, pionirske organizacije i ostale dečje ustanove širom nekadašnje države. Ovaj materijal, čija digitalizacija je u toku, u mnogo čemu prikazuje kako je jugoslovenski narod želeo da se predstavi svome neprikosnovenom lideru i vođi, ali svedoči i o implementaciji osnovnih državotvornih principa u svakodnevicu dece i mladih – istinskih socijalističkih ljudi budućnosti.

Autori izložbe odlučili su da ove fascinantne dokumente jednog vremena iskoriste kao polazište za ponovno promišljanje ne samo konstrukcije socijalističkog detinjstva, već i samih principa na kojima je ta država građena, ali i njene istorije i raspada.

Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, Foruma ZFD, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma.

Izložba će trajati od 28. februara do 19. aprila 2015. godine.

Tagovi: Muzej istorije Jugoslavije, Dušica Dražić, Dejan Kaluđerović, Dubravka Ugrešić, Renata Poljak, Ana Adamović
PROČITAJ I OVO
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
PROJEKTI
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
ZAGREB - Pandemija koronavirusa osobito je teško pogodila svjetsku turističku industriju. COVID-19 promijenit će turizam, ali neće ga zaustaviti.
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
PROJEKTI
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
OSLO - Norveški stabilizacijski fond ima problema s pronalaženjem projekata vezanih uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršten u burzovni kotaciju, a želio bi u njih investirati, rekao je novi izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
OŠTAR PAD
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
BEOGRAD - U Srbiji je u septembru ove godine boravilo 43,1 odsto manje turista nego u istom mesecu 2019, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu investitora, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu investitora, promet slab
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u petak su indeksi ojačali, prekinuvši 2-dnevni pad, no uz vrlo skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE