GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plasmani banaka pali 0,2%

Plasmani banaka pali 0,2%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2013 / 10:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Plasmani kreditnih institucija, isključujući središnjoj državi, u Hrvatskoj su na početku 2013. nominalno porasli, no nakon što se isključe tečajne promjene zabilježeno je njihovo smanjenje od oko 500 milijuna kuna ili za 0,2 posto, objavila je Hrvatska narodna banka u najnovijem Biltenu HNB-a.
Analitičari središnje banke napominju kako su takva kretanja rezultat nastavka razduživanja stanovništva (0,8 milijardi kuna) i pada plasmana ostalim financijskim institucijama (0,5 milijardi kuna), dok su jedino povećani plasmani trgovačkim društvima (0,8 milijardi kuna).

Na godišnjoj razini pak plasmani kreditnih institucija (isključujući preuzimanje kredita brodogradilišta, prijenos loših plasmana jedne banke na povezano društvo te učinak tečaja) na kraju veljače ove godine bili su za 0,5 posto manji nego na kraju istog prošlogodišnjeg mjeseca.

Pritom je godišnja stopa promjene plasmana stanovništvu u minusu za 1,8 posto, a plasmani trgovačkim društvima pali su za 2,1 posto.

Rast na godišnjoj razini zabilježen je jedino kod potraživanja od ostalih financijskih institucija, na što je velik utjecaj imao kredit banaka odobren HBOR-u za Program razvoja gospodarstva još u lipnju 2012. godine, navode iz HNB-a.

Plasmani kreditnih institucija državi pak tijekom siječnja i veljače 2013. nastavili su se povećavati. Porast od 2,6 milijarde kuna (ili 4,3 posto) pretežito je bio rezultat povećanog upisa trezorskih zapisa.

Istodobno je zabilježen umjeren rast depozita države pa je porast neto potraživanja kreditnih institucija od države bio umjereniji i iznosio je 2 milijarde kuna.

Rast neto plasmana državi također se nastavio na godišnjoj razini i na kraju veljače iznosio je 6,8 posto, navode iz HNB-a.

Tagovi: plasmani banaka, plasmani, krediti stanovništva, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE