GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Slijedi nam desetljeće stabilizacije, treba nam održiv turizam i ulazak u Schengen

Plenković: Slijedi nam desetljeće stabilizacije, treba nam održiv turizam i ulazak u Schengen
STABILIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2021 / 15:21
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Premijer Andrej Plenković u petak je na Danima hrvatskog turizma (DHT) otvorio konferenciju o budućnosti Europe i mladima u turizmu i poručio kako su mladi potrebni tom sektoru, koji je i u zahtjevnim okolnostima pandemije ostvario dobre fizičke rezultate i do sada ove godine dosegnuo 89 posto vrijednosti fiskaliziranih računa iz 2019.

"Za par mjeseci ćemo vidjeti i ukupne prihode od turizma ove godine i vjerujem da ćemo biti visoko blizu 2019.", rekao je premijer.

Poručio je da će Vlada, kao i do sada, nastaviti pomagati razvoj turizma, kojemu je do sada u pandemiji isplaćeno oko 4,8 milijardi kuna pomoći za 36 tisuća poslodavaca i 190 tisuća radnika u turističkom sektoru.

Time se, istaknuo je, premostila kriza u sektoru, ali i pridonijelo da sada Hrvatska bude među najboljima po ostvarenjima turizma na Mediteranu i šire, u čemu su ključnu ulogu imali upravo ljudi koji su sve to odradili i uvijek nađu načina da zadrže stare i dobiju nove goste.

"Treba nam održiv, inovativan i otporan turizam, za što smo osigurali 2,2 milijarde kuna iz NPOO-a za turizam i ugostiteljstvo u idućem razdoblju, kao i strategija održivosti turizma. To će biti dio aktivnosti kojima želimo iduće desetljeće doći do stabilizacije ekonomije, jer su sada sve nacionalne važne odrednice završene, od ulaska u NATO, EU i druge, uskoro i u Schengen", istaknuo je Plenković.

Za održivi razvoj turizma trebaju i kvalitetni obrazovani kadrovi, poručio je premijer, iznijevši podatak da su s tim ciljem do sada uložili 388 milijuna kuna za centre kompetencija u turizmu po cijeloj Hrvatskoj, a i nastavit će povećavati i sredstva za stipendije u tim strukovnim zanimanjima.

Brojnim turističkim djelatnicima okupljenima na DHT-u prenio je i nove projekcije gospodrskog rasta u ovoj godini za 9 posto, što je ocijenio jako dobrim. "Brzo smo se i vratili nazad", rekao je, dodajući da je "u tome turizam odigrao sjajnu ulogu, a Vlada će i dalje pomagati".

Brnjac: Povećanje iznosa stipendija na 2.000 kuna
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na konferenciji je najavila da će povećati stipendije srednjoškolskim učenicima turističko-ugostiteljskih zanimanja, sa sadašnjih 1.200 na 2.000 kuna, u sklopu tripartitne suradnje njezinog ministarstva, poslodavaca i učenika.

Pozvala je i sve dionike u turizmu da se odazovu na stipendiranje jer će im to sigurno koristiti, a očekuje da se time poveća i broj ugovora za stipendije, kojih je sada potpisanih oko 2.000.

Uz to, nastavit će se i jača promocija tih zanimanja, jer je istraživanje koje je Ministarstvo prvi put provelo s agencijom Ipsos na uzorku 300 mladih od 16 do 29 godina iz cijele Hrvatske pokazalo da devet posto njih radi u turizmu ili se za njega obrazuje, a svaki deseti mladi koji sezonski ili povremeno rade u turizmu kaže da ne vide svoje karijere u tom sektoru.

Trećina ih je po tom pitanju bila neutralna, što je ocijenila prilikom da se nešto poduzme, kao i podatak da ih je 60 posto reklo da se žele dodatno educirati za turizam.

No, kao i drugima i mladima bi najveći motiv za rad u turizmu ipak bile veće plaće, koje su u tom sektoru još uvijek niže od prosjeka u Hrvatskoj i vrlo različite u različitim dijelovima Hrvatske i različitim segmentima turizma.

"Želimo da mladi ostanu u Hrvatskoj i da tu i rade i imaju dobru budućnost. Dobiti ih za rad u turizmu izazov je ne samo kod nas nego i u mnogim drugim zemljama Europe i svijeta, jer radnika svugdje nedostaje i tome se svi posvećuju. O tome dosta ovisi i demografska, a ne samo financijska, ili turistička slika neke zemlje", rekla je Brnjac.

O mladima u Europi odnosno EU i što im se nudi govorila je i potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, kazavši da je pokrenula "Konferenciju o budućnosti Europe" u sklopu koje se nalaze i mjere i politike za mlade.

Pozvala je i mlade da se s prijedlozima kakvu budućnost žele uključe na višejezičnu platformu te konferencije, koja građanima omogućava kreiranje smjernica o budućnosti Europe.

"Ne bi imalo smisla razmišljati i planirati budućnost bez mladih, pa i u turizmu, i u njih treba ulagati", poručila je Šuica, dodajući da je turizam u EU u 2021. zabilježio bolje rezultate nego 2020. te da je prihod po hotelskoj sobi porastao za 68 posto.

Najavila je i da će EK uskoro predložiti program ili tzv. europski pakt vještina, i digitalnih, za pružanje visokokvalitetnih usluga u turizmu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs upozorio je na problem malog upisa učenika u strukovna zanimanja za turizam - od oko 145 tisuća srednjoškolaca u Hrvatskoj oko 13 tisuća obrazuje za to ili oko 9 posto, čemu je dodao i podatak da je Hrvatska u zadnjih devet godina izgubila oko 120 razreda strukovnih škola i nekoliko tisuća učenika.

"U 2021. se u strukovne turističke škole upisalo 3700 učenika, što je oko 9 posto svih upisanih u prvi razred, a u Hrvatskoj je i inače omjer upisanih u gimnazije i strukovne škole jako različiti, 70 naspram 30 posto, dok je u EU to 55 naspram 45 posto. I zato reformiramo obrazovni sustav i mora se nešto učiniti jer nam je ugostiteljstvo i njegovi radnici ključno za gospodarstvo", kazao je Fuchs.

Tagovi: Andrej Plenković, hrvatski turizam, Radovan Fuchs, Dani hrvatskog turizma, Dubravka Šuica
PROČITAJ I OVO
Uganda otkrila ogromne rezerve zlata
ZLATO
Uganda otkrila ogromne rezerve zlata
LONDON - Uganda je objavila da je nakon nekoliko provedenih istraživanja otkrila 31 milijun metričkih tona zlata koje čekaju na iskopavanje.
Venecija od siječnja 2023. uvodi ulaznice za jednodnevne posjetitelje
NOVITETI
Venecija od siječnja 2023. uvodi ulaznice za jednodnevne posjetitelje
VENECIJA - Zbog regulacije ogromnog broja turista, jednodnevni izletnici će od iduće godine za ulazak u Veneciju morati kupiti ulaznicu.
Gotovo svi njemački trgovci planiraju podizati cijene hrane
HRANA
Gotovo svi njemački trgovci planiraju podizati cijene hrane
MUENCHEN - Potrošači u Njemačkoj morat će pri kupovini hrane još dublje posegnuti u džep u idućim mjesecima, budući da gotovo svi trgovci planiraju ponovo podići cijene, objavio je u petak institut ifo, pozivajući se na rezultate istraživanja.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna u blagom minusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna u blagom minusu
ZAGREB - U mirnom trgovanju u petak na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi su blago pali, uz skroman promet, završivši i tjedan u minusu.
Butković: Sve ide po planu, Pelješki most otvara se 26. srpnja
OTVORENJE
Butković: Sve ide po planu, Pelješki most otvara se 26. srpnja
ZAGREB - Na Pelješkom mostu i pristupnim cestama sve ide po planu te se njegovo otvaranje s dijelom pristupnih cesta očekuje 26. srpnja, rekao je u petak ministar prometa Oleg Butković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE