GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi

Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2023 / 16:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.

Predmetni UCITS ETF pratit će kretanje BET-TRN indeksa, koji uključuje 20 rumunjskih „blue-chip“ tvrtki poput Banca Transilvania, Hidroelektrika, OMV Petrom ili Romgaz.

"Sigurni smo da će ETF koji lansiramo s Investimentalom biti atraktivna investicijska prilika kako za građane tako i za institucionalne investitore u Rumunjskoj. InterCapital investira u Rumunjsku već gotovo 15 godina, a vjerujemo u potencijal rumunjskog tržišta kapitala, posebno s obzirom na to da rumunjske tvrtke nude neke od najatraktivnijih dividendnih prinosa u Europi. Stoga želimo povećati vidljivost Bukureštanske burze i na taj način dodatno poboljšati njezinu aktivnost u regiji. Za nekoliko tjedana, naš ETF će biti dostupan i za trgovanje u RON izravno na Bukureštanskoj burzi, nudeći tako raznolike investicijske mogućnosti svima zainteresiranima za dinamično rumunjsko tržište kapitala," izjavio je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Management-a.

InterCapital BET-TRN UCITS ETF, koji se očekuje da će započeti s trgovanjem na Bukureštanskoj burzi u prvom kvartalu 2024., predstavljat će važan instrument na rumunjskom tržištu kapitala, pružajući investitorima diversifikaciju prema 20 najlikvidnijih rumunjskih tvrtki uključenih u BET indeks, uključujući i defenzivne dionice, ali i atraktivne dionice domaćih tvrtki. Stoga će se investitori moći izložiti lokalnom tržištu ulaganjem čak i manjih iznosa koji im na drugi način ne bi omogućili izgradnju raznolikog investicijskog portfolija.
InterCapital Asset Management već je lansirao ETF na BET-TRN indeks u Hrvatskoj, a ETF-om se trguje u eurima na Zagrebačkoj burzi od 31. svibnja 2023. ETF će također biti lansiran početkom siječnja 2024. i na Ljubljanskoj burzi. Trenutna imovina pod upravljanjem ETF-a iznosi 5,5 milijuna eura, no očekuje se da će se imovina pod upravljanjem povećati na više od 30 milijuna eura do kraja 2024., potaknuta potražnjom kako lokalno tako i međunarodno.

Od početka godine, BET-TRN indeks zabilježio je rast od 31%, nadmašujući S&P 500 i STOXX Europe 600. Mihaela Bîciu, izvršna direktorica Investimentala, komentirala je: "Lansiranjem InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a otvaramo izvanredne prilike za investitore svih razina. Ovo nije samo investicijski instrument, već i korak naprijed u našem nastojanju da približimo tržište kapitala općoj javnosti. Radujemo se olakšavanju pristupa vodećim tvrtkama na BVB-u, nudeći jednostavan i učinkovit način investitorima koji možda nemaju iskustva ili resurse za snalaženje u složenostima tržišta kapitala. Vjerujemo da svatko zaslužuje jednostavan i pristupačan pristup burzi, a ovaj ETF važan je korak u tom smjeru."

Tagovi: InterCapital, bUKUREŠT, OMV Petrom, Romgaz, nUKUREŠTASKA BURZA
PROČITAJ I OVO
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
Oštar tjedni pad dolara
TJEDNI FOREX
Oštar tjedni pad dolara
LONDON - Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, ponajviše prema jenu, što je posljedica intervencije japanske središnje banke na tržištu kako bi zaustavila slabljenje jena.
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
HRANA
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
NEW YORK - Terminske cijene kukuruza u SAD-u porasle su u petak na najvišu razinu od kraja siječnja prije nego što su usporedne cijene i soja dosegnuli vrhunac u jednomjesečnom razdoblju jer su poplave prekinule žetvu u najvećem izvozniku Brazilu, a bolest je pojela usjev kukuruza u Argentini, kažu analitičari.
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
KRIPTOVALUTE
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
NEW YORK - Bitcoin se brzo vratio u područje iznad 60 tisuća dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE