GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska želi kupiti Johnson&Johnson cjepiva od Danske

Poljska želi kupiti Johnson&Johnson cjepiva od Danske
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Poljska želi kupiti Johnson&Johnsonovo cjepivo protiv covida-19 od Danske, kazao je glasnogovornik vlade u srijedu, nakon što je Danska isključila cjepivo iz svog programa cijepljenja zbog moguće povezanosti sa stvaranjem krvnih ugrušaka.

Neke srednjoeuropske zemlje poput Poljske žele ubrzati program cijepljenja, nakon kašnjenja u dostavi cjepiva, pa zauzimaju manje oprezan stav od, primjerice, Danske. Danska je u ponedjeljak postala prva zemlja koja je zabranila cijepljenje cjepivom proizvođača Johnson&Jonhson.

Prošloga je mjeseca Danska zaustavila cijepljenje AstraZenecom, također zbog rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja.

Poljske vlasti kažu da su koristi od cijepljenja veće od svih mogućih rizika.

"Poljska je izrazila volju (da kupi cjepiva Johnson&Johnsona). Premijer je poslao pismo danskoj premijerki po pitanju tih cjepiva dopuštenih za korištenje na europskom tržištu", kazao je glasnogovornik vlade Piotr Muller telefonski za Reuters, potvrdivši time navod Polsat Newsa.

Muller je dodao da je Poljska spremna kupiti svako cjepivo, čije je korištenje odobreno u Europskoj uniji, uključujući AstraZenecu.

Polsat je ranije objavio kako je poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio u pismu danskoj kolegici: "Ako Danska odluči prodati dio svojih zaliha (J&J-a), Poljska ih je spremna kupiti."

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je 20. travnja kako je ustanovila moguću poveznicu između cjepiva Johnson&Johnsona i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih u SAD-u koji su primili spomenuto cjepivo.

Međutim, EMA je istaknula kako je ukupna korist veća od rizika.

Poljska je do sada potpuno cijepila 3,1 milijun stanovnika od ukupno oko 38 milijuna.

Tagovi: Poljska, Johnson&Johnson, Danska
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE