GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pomoć Vlade Srbije povrtarima, pčelarima i vlasnicima stoke

Pomoć Vlade Srbije povrtarima, pčelarima i vlasnicima stoke
UBLAŽAVANJE POSLEDICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2020 / 14:36
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Vlada Srbije opredelila je ukupno milijardu i 150 miliona dinara za pomoć povrtarima, vlasnicima krava, ovaca i koza, kao i pčelarima, u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19.

Pravo na isplatu pomoći po Uredbi, koja je na snazi od 16. aprila, ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu u Registru,

Pomoć je namenjena registrovanim povrtarima za gajenje povrća u zaštićenom prostoru, vlasnicima krava, ovaca i koza obeleženih i registrovana u Centralnoj bazi podataka i vlasnicima košnice pčela koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi ili vlasnik košnice pčela ima 70 ili više godina starosti u 2020. godini.

Pomoć povrtarima je 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine a najviše 90.000 dinara, po grlu krave je 3.000 a najviše 30.000 dinara, po ovci ili kozi je 500 dinara a najviše 20.000 dinara, do je pomoć pčelarima 800 dinara po košnici pčela a najviše 20.000 dinara.

Novčana pomoć iz ove uredbe kumulira se međusobno, kao i sa eventualnim drugim vrstama pomoći kao što su podsticaji, subvencije, donacije u skladu sa posebnim propisima, navodi se u Uredbi.

Isplatu novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u skladu sa ovom uredbom vrši Ministarstvo finansija – Uprava za trezor na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva otvoren kod poslovne banke i upisan u Registar, a sredstva novčane pomoći ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja.

Korisnik pomoći dužan je da daje tačne podatke za ostvarivanje prava na novčanu pomoć i pridržava se obaveza korisnika podsticaja u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Lice koje ostvari pravo na novčanu pomoć, a na to nema pravo u skladu sa ovom uredbom i ne izvrši povraćaj neosnovano dobijenog novca, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini od 30-70 procenata primljenih novčanih sredstava, a ne manje od 15. 000 dinara za fizičko lice, odnosno 30. 000 dinara za preduzetnika, odnosno 90. 000 dinara za pravno lice.

Za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 5. 000 do 30. 000 dinara.

Tagovi: Vlada Srbije, povrtlari, vlasnici stoke, pčelari, koronakriza, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Rast potražnje za hrvatskim destinacijama na najvećim tržištima
TURIZAM
Rast potražnje za hrvatskim destinacijama na najvećim tržištima
ZAGREB - Na turističkim tržištima Skandinavije i Baltika, Njemačke, Francuske, Češke i Slovačke te Kine potražnja za Hrvatskom veća je nego lani te se može očekivati veći turistički promet nego lani.
Azijska tržišta: Indeksi mješovita, u fokusu kineska inflacija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi mješovita, u fokusu kineska inflacija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u ponedjeljak jer su ulagači procjenjivali podatke o inflaciji u Kini za travanj koji su bili jači od očekivanih.
Žetva pšenice počet će ranije nego inače
POLJOPRIVREDA
Žetva pšenice počet će ranije nego inače
ZAGREB - Početak ove godine obilježilo je sušno vrijeme pa je prva obilnija kiša pogodovala usjevima.
Dubrovnik prepun turista već u svibnju, paprene cijene očito im ne smetaju
TURIZAM
Dubrovnik prepun turista već u svibnju, paprene cijene očito im ne smetaju
DUBROVNIK - U službenoj statistici zračne luke se vidi da je u prva četiri mjeseca promet bolji za golemih pedeset tisuća putnika.
Građani Bleda uglavnom nisu zadovoljni turizmom
ANKETE
Građani Bleda uglavnom nisu zadovoljni turizmom
BLED - Javna ustanova Turizem Bled provela je anketu među građanima Bleda o zadovoljstvu turizmom, koja će pomoći u formuliranju buduće strategije razvoja turizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE