GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porezna uprava: U trgovačkim lancima nadzor fiskalizacije, ali podaci su tajni

Porezna uprava: U trgovačkim lancima nadzor fiskalizacije, ali podaci su tajni
NADZOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2013 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Porezna uprava u trgovačkim lancima, kao velikim poreznim obveznicma, provodi redovite porezne nadzore i u tijeku su nadzori PDV-a i poreza na dobit kod tri velika trgovačka lanca i za sada se ne može konkretnije govoriti o nepravilnostima, a obavlja i pojačane nadzore fiskalizacije, pa je primjerice kod 7 trgovačkih lanaca obavljen 51 nadzor, pri čemu nisu utvrđene nepravilnosti, odgovorili su iz Porezne uprave na upite o nadzorima trgovačkih lanaca.
Prema Zakonu o poreznoj upravi, temeljna zadaća Porezne uprave je primjena poreznih i propisa o plaćanju doprinosa za obvezna osiguranja, što podrazumijeva i provođenje poreznog nadzora.

Porezni nadzor provodi se prema planu nadzora izrađenom sukladno članku 106. Općeg poreznog zakona, na temelju objektivne procjene poreznog rizika, pri čemu se vodi računa i o poreznoj snazi poreznog obveznika, odnosno prioritet imaju veliki poduzetnici iz Zakona o računovodstvu i porezni obveznici iz članka 41. stavka 2. ovoga Zakona.

Slijedom toga, trgovački lanci kao veliki porezni obveznici, predmet su redovitih poreznih nadzora.

Primjerice, u tijeku su nadzori poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit kod tri velika trgovačka lanca, koji mogu biti i prošireni na druge vrste javnih davanja, ako se za to ukaže potreba, navode iz Porezne uprave dodajući da se o utvrđenim nepravilnostima, s obzirom da se radi o početnoj fazi složenih poreznih nadzora kod velikih poreznih obveznika, ne može se konkretnije govoriti u ovom trenutku.

Podatke u vezi s konkretnim poreznim postupcima i rezultatima nadzora, kao i druge podatke koje porezni obveznici iznesu u poreznom postupku, Porezna uprava je dužna čuvati kao poreznu tajnu, sukladno odredbama članka 8. Općeg poreznog zakona, osim u slučajevima propisanim istim Zakonom, napominju iz Porezne.

Ističu i kako, osim redovitih poreznih nadzora, u ovoj godini Porezna uprava obavlja i pojačane nadzore primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te je kod većine trgovačkih lanaca obavljen i nadzor primjene tog zakona. "Mnogi trgovački lanci su višekratno nadzirani, primjerice, kod sedam velikih trgovačkih lanaca obavljen je 51 nadzor u poslovnim jedinicama na različitim lokacijama, pri čemu nisu utvrđene nepravilnosti u primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom", navode iz Porezne uprave.

Tagovi: fiskalizacija, trgovački centri, trgovina, Porezna uprava
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE