GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porezna uprava zadovoljna fiskalizacijom: Prijavljeni promet u veljači skočio 36%

Porezna uprava zadovoljna fiskalizacijom: Prijavljeni promet u veljači skočio 36%
FISKALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2013 / 10:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon pozitivnih rezultata fiskalizacije u siječnju, Porezna uprava zadovoljna je i rezultatima za veljaču, kada su ugostitelji i male pravne osobe kod kojih su poreznici bili u nadzoru, prijavili znatno viši promet nego u istom mjesecu prošle godine, objavili su danas iz Porezne uprave.
Promet fizičkih osoba, uglavnom ugostitelja, prijavljen u veljači 2012. iznosio je 111,8 milijuna kuna, dok prijavljeni promet iz veljače ove godine iznosi više od 152,2 milijuna kuna, što je 36,15 posto više u odnosu na prošlu godinu, navode iz Porezne uprave.

Dodaju kako se dobri rezultati bilježe i kod prijavljenog prometa kod malih pravnih osoba.

Naime, njihov je prijavljeni promet iz prošlogodišnje veljače iznosio 149,3 milijuna kuna, dok je u veljači ove godine taj promet viši za 22,53 posto i iznosi gotovo 183 milijuna kuna.

Iz Porezne uprave pritom naglašavaju da se razlika u ostvarenom prometu mjerila na uzorku od 3.121 fizičke osobe i 1.294 malih pravnih osoba kod kojih je proveden nadzor primjene odredbi Zakona u fiskalizaciji u prometu gotovinom.

S obzirom da se nadzor Porezne uprave znatno postrožio i da će inspektori još intenzivnije obilaziti obveznike fiskalizacije, u Poreznoj upravi u idućim mjesecima očekuju još bolje rezultate u suzbijanju sive ekonomije i uvođenju reda u prometu gotovinom te ističu da bi učinak trebao biti još i veći nakon 1. srpnja, kada se obveza propisuje za obveznike fiskalizacije.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu s prvim danom 2013. godine, kada su, u prvoj fazi, obveznici fiskalizacije postali ugostitelji te srednji i veliki poduzetnici, njih oko 22 tisuće.

U drugoj fazi, u kojoj su od 1. travnja fiskalizacijom obuhvaćeni trgovci i slobodna zanimanja, poput odvjetnika, veterinara, liječnika, javnih bilježnika i sl., broj obveznika fiskalizacije povećan je za oko 57 tisuća.

Završna, treća faza započinje 1. srpnja, od kada će se odredbe ovog zakona početi primjenjivati i na ostale subjekte koji posluju s gotovinom.

Tagovi: fiskalizacija, Porezna uprava
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE