GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Portugal neće žuriti s koncesijama za litij, ključna procjena utjecaja na okoliš

Portugal neće žuriti s koncesijama za litij, ključna procjena utjecaja na okoliš
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 14:11
Autor: SEEbiz / H
LISABON - Portugal se neće obvezati na određivanje novog datuma za dugo očekivanju dražbu koncesija za eksploataciju litija jer čeka završetak procjene utjecaja na okoliš, rekao je državni tajnik za energetiku Joao Galamba.

Portugal ima 60.000 tona poznatih rezervi litija i igra ključnu ulogu u nastojanjima Europe da osigura veći udio na tržištu baterija i smanji ovisnost o uvozu. Najveći je proizvođač litija u Europi, ali njegove tvrtke trenutno ga prodaju gotovo isključivo keramičkoj industriji.

Tek su se nedavno portugalske rudarske kompanije počele pripremati i za proizvodnju litija više kvalitete.

Eksploatacija važnog tehnološkog metala sporno je pak pitanje u samom Portugalu i nailazi na otpor ekoloških aktivista i lokalnih zajednica koji strahuju od potencijalnog negativnog utjecaja na okoliš i društvo.

Protivnici vađenja litija već su u nekoliko navrata uspjeli isposlovati odgodu dražbe koncesija, prvotno planirane za 2018. godinu.

Ministar energetike rekao je u srijedu parlamentarnom odboru da „vlada razumije da će međunarodna dražba imati koristi od završetka tih postupaka".

„No, nema previše smisla pokretati međunarodnu javnu dražbu dok su postupci procjene utjecaja na okoliš još u tijeku” u rudnicima Barroso i Montalegre na sjeveru Portugala, dodao je Galamba.

Rudnik Barroso u vlasništvu je londonske rudarske tvrtke Savannah Resources dok je vlasnik rudnika Montalegre domaća tvrtka Lusorecursos.

Savannah je u srijedu priopćila da je imala "vrlo korisne i produktivne" sastanke s portugalskom agencijom za okoliš APA i da je dobila rok do 17. ožujka da regulatoru dostavi izmijenjene planove vađenja litija.

Međutim, regulatoru nije propisan rok za donošenje odluke o planovima eksploatacije i može prekinuti postupak procjene i zatražiti dodatne podatke ili pojašnjenja.

Ministarstvo okoliša, kojem pripada Galambin odjel, priopćilo je da je procjena agencije za energiju i geologiju pokazala da šest od osam analiziranih područja bogatih litijem u središnjem i sjevernom Portugalu ispunjava uvjete za nastavak postupka.

Tagovi: Portugal, litij, Savannah Resources
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE