GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poskupljenje hrane je u Hrvatskoj poseban problem, evo zašto

Poskupljenje hrane je u Hrvatskoj poseban problem, evo zašto
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2021 / 20:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zvjezdana Blažić, specijalistica za sektor poljoprivrede i prehrambene industrije, govorila je o porastu cijena. Blažić je istaknula kako je prisutan porast cijena u svim sektorima.

- Cijene hrane nisu toliko rasle, iako su veće cijene nego prošle godine. Najviše rastu cijene osnovnih žitarica, uljarica i one su najviše vezane na rast cijena svjetskog tržišta. Tu je rast uvjetovan i klimatskim promjenama i povećanom potrošnjom na velikim tržištima kao što je Azija, rekla je Blažić za HRT i dodala kako su porasle i cijene energenata, tako da sve to utječe na rast cijena primarnih proizvoda.

Navela je kako rastu cijene voća i povrća, što je uvjetovano lošim klimatskim uvjetima.

- Statistika svjedoči da je povrće išlo preko pet posto. To je uvjetovano prvenstveno time što smo i mi imali loše klimatske uvjete, ali i u onim zemljama koje su najveći proizvođači voća i povrća, Španjolska, Italija, bilo je prisutno loše vrijeme i to utječe na cijene proizvoda', rekla je stručnjakinja.

Trenutno je brine to što ćemo imati ove godine smanjeni urod kukuruza. Padom proizvodnje kukuruza, održat će se visoka cijena pšenice i može se očekivati rast cijena ovih proizvoda.

- To je naš najznačajniji izvozni proizvod. On je baza za mnogobrojne proizvode, ne samo stočne hrane, nego i u pekarskim proizvodima i drugima. Padom proizvodnje kukuruza, vjerojatno će se održati visoka cijena pšenice. Možemo očekivati da će te cijene i dalje rasti. Mi smo premalo tražište da bi mogli utjecati na to kakvo će biti kretanje u cijenama', rekla je.

Na globalnom tržištu trendovi ukazuju na porast cijena.

- Prvo zbog toga što potrošnja raste, a drugo zbog toga što je kod velikih proizvođača bilo takvih poremećaja da je došlo do smanjene potražnje. Za sada se ne očekuje enormni rast cijena', ipak umiruje Blažić građane.

Prosječna hrvatska obitelj većinu plaće potroši na hranu.

- To je problem zato što je u Hrvatskoj udio potrošnje hrane u ukupnom obiteljskom proračunu je značajno veći od nekih zemalja EU', rekla je i dodala kako hrvatsko prosječno kućanstvo troši na hranu oko 30 posto svog budžeta, a u EU je to manje od 10 posto. Istaknula je kako se svaki porast cijena hrane odražava na naš budžet.

'Kod nas su osnovni troškovi dosta visoki. Naša kupovna moć je niža, imamo niže plaće. Kupovna moć u Hrvatskoj još je uvijek 45 posto niža od prosjeka EU', rekla je Blažić.

Tagovi: hrana, cijene hrane, meso, voće, povrće, PDV na hranu, Zvjezdana Blažić, uljarice, povrće
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
ŠANGAJ - Azijski su indeksu porasli u petak jer su dionice iz sektora tehnologije nastavile bilježiti obnovljeni interes i dovele do rasta na Wall Streetu, pri čemu su se neki oslobodili zabrinutosti od daljnje bankarske krize.
Wall Street: Indeksi porasli, strahovi znatno manji
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, strahovi znatno manji
NEW YORK - Američki su indeksi porasli drugi uzastopni dan, a čini se da su investitori odagnali strahove u vezi bankarske krize.
Popuštaju uska grla u lancima isporuke
POBOLJŠANJE
Popuštaju uska grla u lancima isporuke
BERLIN - Problem s nabavom materijala za rad u njemačkoj industriji osjetno jenjava, pa se u ožujku 41,6 posto njemačkih tvrtki žalilo na uska grla u opskrbnim lancima, upola manje nego prethodni mjesec, objavio je u četvrtak institut Ifo.
Ljubljanska burza: Krka zaslužna za rast indeksa SBI TOP
CLOSING BELL LJSE
Ljubljanska burza: Krka zaslužna za rast indeksa SBI TOP
LJUBLJANA - Indeks najvažnijih kompanija na Ljubljanskoj burzi SBI TOP porastao je danas za 1,22 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE