GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslodavci i sindikati: Turističkom sektoru potrebne hitne i izvanredne mjere pomoći

Poslodavci i sindikati: Turističkom sektoru potrebne hitne i izvanredne mjere pomoći
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 12:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslodavci i sindikati u turizmu zajednički apeliraju da se hitno donesu mjere pomoći turizmu.

Prioritetne su mjere s kojima će se u naredna dva mjeseca osigurati likvidnost u funkciji očuvanja radnih mjesta te kako bi se osigurali uvjeti poslovanja za nastavak turističke godine i normalizaciju poslovanja. Mjere će ovisiti o trajanju i opsegu štete nastale uslijed utjecaja korona virusa na gospodarstvo, a u situaciji praktički zaustavljenog ili znatno smanjenog poslovanja ugostiteljskih objekata nužne su hitne odluke kako bi se osigurala primanja radnika.

Socijalni partneri u turizmu od Vlade RH očekuju hitnu podršku tvrtkama i radnicima te predlažu sljedeće „Mjere za pomoć turizmu i očuvanje radnih mjesta u ugostiteljstvu“ zbog utjecaja korona virusa:

1. Oslobađanje od obveze plaćanja poreza i doprinosa na plaće za radnike koji su trenutno bez posla i/ili rade u značajno smanjenom intenzitetu, s ciljem očuvanja radnih mjesta i likvidnosti;
2. Proširenje i prilagodba mjere Stalni sezonac – smanjenje obveze angažmana u ovoj godini; da se u mjeru mogu uključiti i sezonski radnici koji su trebali započeti s radom, a do sada nisu bili u mjeri; relaksacija uvjeta za provedbu mjere koje se odnose na najmanje održavanje broja zaposlenih osoba;
3. Povoljno kreditiranje za likvidnost i/ili razrada modela plaćanja postojećih i budućih obveza (plaćanje kamata, odgoda glavnice) i/ili potpuni moratorij na kreditne obveze određeni vremenski period ovisno o stupnju ugroze
4. Smanjenje PDV-a i odgoda plaćanja poreza; smanjenje drugih fiskalnih i parafiskalnih obveza, koncesijskih naknada te javnih davanja prema JLS
5. Aktivan pristup RH i korištenje predviđenih mjera za pomoć turističkom sektoru iz EU sredstava

Kroz svoju ulogu odgovornog socijalnog partnera u razgovoru smo da kao potpisnici Kolektivnog ugovora ugostiteljstva razmotrimo mogućnosti da posebnim dodatkom privremeno stavimo izvan snage postignuti dogovor o povećanju najnižih osnovnih plaća u ugostiteljstvu za 2020.g.

Svjesni smo također da ako ovakva situacija potraje, nije ugrožen samo radni odnos stalnih radnika te posebnu brigu vodimo i o sezonskim radnicima s kojima je već dogovoreno zapošljavanje, ali zbog ove situacije nisu uspjeli započeti s radom kako je planirano. Procjenjujemo da je takvih radnika ukupno oko 10.000 kako lokalnih stanovnika tako i najvećim dijelom sezonskih radnika iz kontinenta i Slavonije. Ti radnici iako trenutno nemaju zasnovan radni odnos računali su na zapošljavanje u turizmu i s ovom su situacijom jednako pogođeni, bez socijalne sigurnosti i neizvjesno je s kolikom će odgodom moći započeti s radom. Stoga za radnike predviđene za rad u sezoni s kojima je poslodavac dogovorio zapošljavanje, a realizirati će ga s većom odgodom, predlažemo sljedeće mjere:

o uvođenje naknade za čekanje na posao u visini 70 % prosječne plaće RH

o proširenju mjere stalni sezonac na sve koji su trebali biti zaposleni za period čekanja na zaposlenje od 1. 4. nadalje

Suradnja i predanost svih nužna je i samo zajedničkim naporima Vlade, poslodavaca i sindikata može se smanjiti negativne posljedice korona virusa. Pozdravljamo dosadašnje napore Vlade usmjerene na očuvanje javnog zdravlja te najave mjera za potporu gospodarstvu i zaštitu radnih mjesta.

„Potrebna su hitna rješenja i važno je pri tome da svoj doprinos daju svi i poslodavci i sindikati i Vlada RH, odnosno javni i državni sektor jer kao što poslodavci ostaju bez dijela svojih prihoda i javni sektor će morati hitno donijeti određene odluke kako bi se smanjili ukupni troškovi poslovanja.“ izjavila je Natali Komen Bujas, direktorica HUP- Udruge ugostiteljstva i turizma.

„Očuvanje zaposlenosti i postojećih radnih mjesta u situaciji već prisutnog manjka radne snage u djelatnosti turizma, od ključnog je interesa za cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske, budući je turizam u RH temeljni pokretač cjelokupnog gospodarstva i razvoja ostalih usko poveznih djelatnosti, prometa, trgovine, poljoprivrede, graditeljstva, kulture, sporta i dr.“ izjavio je Eduard Andrić, Predsjednik sindikata turizma i usluga Hrvatske i predsjednik Socijalnog vijeća za turizam

„Zbog izvanrednih okolnosti potrebno je donositi izvanredne mjere, koje moraju omogućiti da nakon krize, koja će, nadamo se završiti ubrzo, možemo nastaviti raditi kao da je nije ni bilo. To podrazumijeva da svi zajedno moramo učiniti sve da sačuvamo radna mjesta, osiguramo redovitu isplatu plaća radnika, ali i naknada plaća onim radnicima koji nažalost zbog ove situacije nisu mogli započeti raditi. Mjere moramo donositi odmah, kako posljedice izostanka donošenja adekvatnih mjera ne bi u konačnici produbio kronični nedostatak radnika nakon krize izazvane korona virusom“, izjavila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.


Tagovi: turistički sektor, hrvatski turizam, Hrvatska udruga poslodavaca, Marina Cvitić,
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE