GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postignut dogovor o suradnji Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa

Postignut dogovor o suradnji Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2011 / 12:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprave Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa postigle su dogovor oko zajedničkih modela suradnje sa ciljem postizanja boljih performansi i sinergijskog iskorištavanja potencijala obiju kompanija. Prvi korak u suradnji dviju kompanija bit će usmjeren na racionalizaciju korištenja flote i to kroz reciprocitetno kratkoročno unajmljivanje zrakoplova.
Zasad još nije moguće govoriti o konkretnim rutama, međutim, moguće je predvidjeti smjer suradnje po pitanju kapaciteta. Naime, flota Croatia Airlinesa sastoji se od mlaznih Airbusa A319 (132 sjedala), Airbusa A320 (164 sjedala) te turbopropa Dash Q400 (76 sjedala), a u floti Adrije Airwaysa, osim Airbusa 319 i 320, nalaze se mlazni zrakoplovi CRJ 900 (86 sjedala) i CRJ 200 (50 sjedala). U takvoj situaciji Adria Airways prvenstveno treba zrakoplove tipa Dash, dok je Croatia Airlines na pojedinim rutama zainteresiran za korištenje zrakoplova CRJ 900.

Suradnja, koja je do sada uključivala ad hoc kratkoročno unajmljivanje zrakoplova, također ne predstavlja nikakvu novost i već je bila ostvarena u razdobljima koja su za obje kompanije predstavljala vršno opterećenje (najčešće tijekom turističke sezone).

Bliža suradnja dviju kompanija u budućnosti je moguća kroz zajedničko operiranje na pojedinim rutama, a ponajprije s ciljem postizanja veće profitabilnosti.

Ovdje je prije svega riječ o regionalnoj suradnji i interesnom povezivanju dviju kompanija. Ovakav potez naići će i na pozitivan odjek Bruxellessa, koji podržava sve slične oblike regionalne suradnje. Dogovor Croatia Airlinesa i Adrije Airwaysa predstavlja nagovještaj boljeg korištenja kapaciteta, dok će dugoročna planska suradnja donijeti pozitivne pomake za obje kompanije - izjavio je Srećko Šimunović, predsjednik uprave Croatia Airlinesa.

Činjenica je da je Adria Airways pred završetkom financijskoga restrukturiranja, što je nužan uvjet za poslovnu sanaciju tvrtke. Optimizacija flote i regionalna suradnja važan je dio poslovne sanacije - rekao je Klemen Boštijančić, glavni izvršni direktor Adrije Airwaysa.

Robert Vuga, izvršni direktor Adrije Airwaysa istaknuo je dosadašnju izvrsnu suradnju između Croatia Airlinesa i Adrije Airwaysa te istodobno istaknuo mnogo otvorenih mogućnosti za postizanje operativnih sinergija, koje će bitno utjecati na troškovnu učinkovitost obiju tvrtki.
Tagovi: Croatia Airlines, Adria Airways, ZSE:CRAL-R-A, Srećko Šimunović, Klemen Boštjančič
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio, investitori skloniji riziku
FOREX
Dolar oslabio, investitori skloniji riziku
LONDON - Dolar je u utorak oslabio prema košarici drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, u uvjetima povećane sklonosti investitora za rizikom i nakon vijesti da je ključna američka uprava odobrila predsjedničku tranziciju u SAD-u.
Dubrovnik i dubrovačko područje u top 10 najpoželjnijih europskih destinacija u 2021.
DESTINACIJE
Dubrovnik i dubrovačko područje u top 10 najpoželjnijih europskih destinacija u 2021.
NEW YORK - Prestižni američki časopis posvećen putovanjima Conde Nast Traveller uvrstio je Dubrovnik i dubrovačko područje u top 10 najpoželjnijih europskih destinacija za putovanja u 2021. godini, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u SAD-u Ina Rodin.
Srbija refinansirala najskuplji dug emitovanjem nove obveznice
OBVEZNICE
Srbija refinansirala najskuplji dug emitovanjem nove obveznice
BEOGRAD - Ministarstvo finansija saopštilo je da se Srbija danas, nakon sedam godina pauze uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine u američkim dolarima po stopi prinosa od 7,5 odsto i kuponskoj stopi od 7,25 odsto.
Elon Musk pretekao Billa Gatesa prema bogatstvu
BOGATSTVO
Elon Musk pretekao Billa Gatesa prema bogatstvu
NEW YORK - Američki poduzetnik Elon Musk pretekao je osnivača Microsofta Billa Gatesa i postao je druga najbogatija osoba na planetu s bogatstvom od 127,9 milijarda dolara, prema Indeksu Bloomberg Billionaires.
Došen prodao 1.000 dionica AD Plastika
PRODAJA
Došen prodao 1.000 dionica AD Plastika
SOLIN - Predsjednik Uprave Marinko Došen, temeljem trgovine na Zagrebačkoj burzi, otpustio je 20. studenog 2020. godine 1.000 dionica AD Plastika ukupne vrijednosti od 145.049 kuna, po prosječnoj cijeni od 145,05 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE