GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potop na Istanbulskoj burzi, očekuje se novo smanjenje kamatnih stopa

Potop na Istanbulskoj burzi, očekuje se novo smanjenje kamatnih stopa
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz
ANKARA - Turski investitori se spremaju za još jedno potencijalno smanjenje kamatne stope – ili jednostavno zadržavanje trenutne stope – budući da Turska odbija slijediti ekonomsku ortodoksnost u borbi protiv sve veće inflacije, koja sada iznosi više od 80%.

Ili doista, ulagači koji još uvijek mogu podnijeti volatilnost turskog tržišta.

Euroazijska država od 84 milijuna ljudi – kojemu su mnoge velike banke u Europi i na Bliskom istoku još uvijek prilično izložene i koje je vrlo izloženo geopolitičkim napetostima – posljednjih je dana svjedočilo velikim tržišnim turbulencijama, povrh dramatičnog pada valute posljednjih nekoliko godina.

Ovaj tjedan doživio je veliki pad na turskom tržištu dionica, Borsa Istanbul, s turskim bankarskim dionicama koje su pale 35% tijekom tjedna koji je završio prošlog ponedjeljka, nakon stratosferskog rasta od 150% između sredine srpnja i sredine rujna. To je potaknulo regulatore i brokere da održe hitan sastanak, iako su na kraju odlučili ne intervenirati na tržištu.

Uzrok volatilnosti? Prvo, visoka inflacija u Turskoj nagnala je ulagače da svoj novac ulože u dionice kako bi zaštitili vrijednost svoje imovine. No, strah od veće inflacije u SAD-u i posljedičnog povećanja stopa od strane Federalnih rezervi, vjerojatno je pokrenuo nagli zaokret prema dolje, smatraju analitičari.

Pad je izbrisao više od 12,1 milijardu dolara tržišne vrijednosti iz javnih banaka u zemlji.

To je zato što više kamatne stope koje je odredio SAD i rezultirajući jači dolar stvaraju probleme za tržišta u nastajanju poput Turske koja uvoze svoje zalihe energije u dolarima i imaju velike dugove denominirane u dolarima, te će stoga za njih morati platiti više.

Gubitak tržišta potaknuo je pozive na marginu, što je slučaj kada brokerske kuće zahtijevaju od ulagača da dodaju novac u svoje pozicije kako bi ublažili gubitke u dionicama koje su kupili uz "maržu" ili posuđeni novac. To je uzrokovalo daljnju spiralu prodaje, sve dok glavna turska klirinška kuća, Takasbank, nije u utorak objavila ublažavanje zahtjeva za kolateralna plaćanja u maržnom trgovanju.

Dionice banaka i Borsa u cjelini blago su se oporavile nakon vijesti, uz rast od 2,43% od zatvaranja u ponedjeljak u 14:00. u Istanbulu. Borsa Istanbul i dalje je u porastu od 73,86% od početka godine.

Tagovi: Istanbulska burza, inflacija, Takasbank, inflacija u Turskoj, turska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE