GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan memorandum između Hrvatske i EU o početku proizvodnje eurokovanica

Potpisan memorandum između Hrvatske i EU o početku proizvodnje eurokovanica
KOVANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 14:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Memorandum o razumijevanju između Hrvatske, članica europodručja i Europske komisije o početku proizvodnje eurokovanica i o pripremnim aktivnostima prije početka proizvodnje potpisan je u petak, nakon sastanka čelnika Eurogrupe u Brdu kod Kranja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke i Europske komisije.

Sporazumom se uređuju pitanja vezana uz pripremne aktivnosti za uvođenje eura, što uključuje i izradu određene količine testnih eurokovanica.

Memorandum o razumijevanju potpisali su izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

U priopćenju HNB-a stoji kako Hrvatska na temelju tog memoranduma može započeti s pripremnim aktivnostima, odnosno započeti izradu detaljnog scenarija za prelazak na euro, pripremu za distribuciju eurokovanica i povlačenje kuna i izbor nacionalne strane RH na eurokovanicama.

Isto tako, može započeti i s provedbom tehničkih priprema za zajedničku stranu eurokovanica, pripremom proizvodnog pogona za izradu eurokovanica, nabavom pločica za kovanje eurokovanica kao i nabavom i izradom alata za kovanje eurokovanica. Na kraju, slobodno može započeti i sa izradom testnih primjeraka eurokovanica te izradom eurokovanica.

"Memorandum nam omogućava da nastavimo s pripremnim aktivnostima za proizvodnju eurokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom. Također, on označava važan korak prema ostvarenju naše namjere da sve učinimo spremnim za uvođenje eura 2023. godine, nakon odluke Vijeća EU-a. Ostajemo potpuno predani ostvarenju našeg cilja uvođenja eura", rekao je guverner Boris Vujčić.

O potpisivanju Memoranduma izvijestila je u petak i Europska komisija. Kako se navodi u njezinu priopćenju, izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis poručio je tom prilikom da Komisija nastavlja podupirati Hrvatsku u njezinim naporima da se pridruži europodručju, što će joj zasigurno donijeti znatne prednosti.

"Međutim, prije uvođenja jedinstvene europske valute Hrvatska mora ispuniti sve kriterije iz Maastrichta i ostvariti daljnji napredak u tehničkim pripremama", dodao je Dombrovskis.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni pozdravio je odlučnost Hrvatske da se pridruži europodručju, istaknuvši da joj je ondje i mjesto, Naveo je da će Komisija nastaviti podupirati Hrvatsku u njezinim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterije.

Hrvatska još nije članica europodručja, ali kuna sudjeluje u tečajnom mehanizmu (ERM II) od 10. srpnja 2020.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju uobičajeni je pripremni korak u pristupanju članica europodručju. Zbog složenosti postupka proizvodnje eurokovanica članice koje se namjeravaju pridružiti europodručju trebaju započeti s pripremama znatno prije nego što Vijeće donese odluku o ukidanju odstupanja u pogledu njihova sudjelovanja u euru. Takvi su memorandumi o razumijevanju ranije potpisani i sa Slovenijom, Ciprom, Maltom, Estonijom, Latvijom i Litvom, navodi se u priopćenju EK.

Tagovi: euro kovanice, Europska komisija, Paschal Donohoe, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE