GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju pruge u Istri

Potpisan Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju pruge u Istri
PRUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 12:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić potpisali su danas Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju željezničke pruge R101 od državne granice sa Slovenijom, preko Buzeta do Pule.

Radi se o prvom konkretnom koraku u projektu obnove zapuštene istarske željezničke infrastrukture kojeg je prije nekog vremena aktualizirao saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman, a njegovom realizacijom željeznica u Istri bi u budućnosti trebala dobiti daleko značajniju ulogu kad je u pitanju prometovanje Poluotokom, ali i prometnom povezanosti Istre s europskim željezničkom "prometnim krvotokom".

"HŽ infrastruktura je u posljednjih nekoliko godina započela veliki investicijski ciklus na modernizaciji željezničke infrastrukture. Današnjim potpisom na ovaj Sporazum taj ciklus se nastavlja I započinje njezin proces na području Istarske županije. Studija će sagledati potrebe i mogućnosti modernizacije, analizirati prihvatljive varijante i mogućnost ponovnog uspostavljanja teretnog prometa sukladno potrebama lokalne industrije i poduzetništva", kazao je nakon potpisivanja Kršić dodajući kako će Studija služiti i kao podloga za izradu projektne dokumentacije koja će se koristiti za prijavu na EU financiranje.

Ministar Butković kazao je da su ulaganja u željezničke infrastrukturu u Hrvatskoj danas teška oko 1,5 milijardi eura, dok bi do 2030. godine trebala doseći iznos od čak 10 milijardi.

"Mi danas u Istri ulažemo doista puno u prometnu infrastrukturu. Dovršetak istarskog ipsilona i gradnja druge cijevi tunela Učka su uz gradnju Pelješkog mosta danas po vrijednost najveći infrastrukturni projekti u Hrvatskoj, no svjesni smo potrebe obnove željeznice te ovim današnjim Sporazumom krećemo i u taj projekt i vjerujemo da ćemo i za njegovu realizaciju osigurati sredstva iz europskih fondova", kazao je Butković.

Dionica pruge od granice do Pule duga je devedesetak kilometara i trenutno njom dnevno prometuje dvadesetak vlakova. Studija bi nakon što bude ugovorena trebala biti dovršena u roku od godinu dana, a vrijednost tog posla procjenjuje se na oko 5 milijuna kuna.

Tagovi: Oleg Butković, istarska pruga, istarska željeznica, HŽ Infrastruktura, Ivan Kršić
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE