GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošačka košarica na rubu rubova

Potrošačka košarica na rubu rubova
POSLJEDICE INFLACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2022 / 21:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Cijene su sve veće, a košarice sve praznije - svaka se kuna broji. Rekordna inflacija uvela nas je u vrijeme skupe hrane.

Prosječno će kućanstvo uz takve cijene teško izdržati jer se četvrtina troškova odnosi samo na hranu.

- Kako padaju prihodi kućanstva, tako raste udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji. Pa je tako kod kućanstava s nižim prihodima udio troška hrane mjesečno preko 40, pa i preko 50 posto, ističe za HRT Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Mali trgovci objašnjavaju da je rast cijena posljedica rasta proizvođačkih cijena, a ne marži.

- Naše su marže jednake zadnjih godinu dana, na nekim proizvodima čak i manje. Imamo dio proizvoda koje moramo prodavati i po zadanim maržama sukladno s odlukom mjerama Vlade, to znači od 1 do 5 %, kaže Mirko Budimir, dopredsjednik HUP-ove Udruge trgovine.

S druge strane, mali proizvođači mliječnih proizvoda zbrajaju svoje troškove.

- Struja je otišla 300 posto, smjesa je otišla negdje i 100 posto. A da ne pričamo pojedinačno dizel, pa svi veterinarski troškovi, lijekovi. Sve što se tiče uzdržavanja farme i održavanja proizvodnje, kaže mljekar Stjepan Bistrović iz Gornjeg Vratnog.

Božić je pred vratima. Građani kažu - cijene neće gledati i ove godine će si priuštiti bogat stol. Prema prvim procjenama, blagdanska košarica iznosit će 1300 kuna. Iako građani neće štedjeti na hrani, s ostalim će proizvodima biti oprezni.

- Dekoracije, ukrasi, neprehrambeni artikli, možda tekstil i sve - pretpostavljamo da će u tom segmentu biti nešto manja potrošnja, a da će potrošački stol i trpeza ostati kakva je bila i prošle godine, kaže član Uprave Konzuma Tomislav Kramarić.

No, kakav god bio blagdanski stol, mnogi će svaku kunu dva puta okrenuti prije nego što je potroše.

Tagovi: potrošačka košarica, inflacija, Tomislav Kramarić, Krešimir Sever
PROČITAJ I OVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
SESTRINSTVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
ZAGREB - Novoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva.
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
KRIPTO SCENA
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
NEW YORK - Solanin izvorni token (SOL) vodio je u nedavnom oporavku cijena kriptovaluta, nadmašujući većinu velikih kompanija za digitalnu imovinu i uskoro bi mogao ciljati na nove vrhunce ciklusa.
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
Wall Street: Dow Jones zaključio iznad 40.000 bodova
REKORDI
Wall Street: Dow Jones zaključio iznad 40.000 bodova
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average zatvorio je petak iznad ključne razine od 40.000 nakon što je dostigao tu referentnu vrijednost u prethodnoj sesiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE