GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošačke cijene u Kini zabilježile su najveći pad od 2009.

Potrošačke cijene u Kini zabilježile su najveći pad od 2009.
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2024 / 07:27
Autor: SEEbiz
PEKING - Proizvođačke cijene u Kini pale su u 16. mjesecu u siječnju, dok su potrošačke cijene zabilježile najveći pad od 2009. godine - naglašavajući dubinu izazova s kojim se Peking suočava u reflaciji drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Indeks proizvođačkih cijena u Kini pao je 2,5% u siječnju u odnosu na prethodnu godinu, izvijestio je u četvrtak Nacionalni ured za statistiku, malo bolje od očekivanja za pad od 2,6%, nakon pada od 2,7% u prosincu.

Indeks potrošačkih cijena u zemlji pao je 0,8% u siječnju na godišnjoj razini, više od prosječne procjene za pad od 0,5% u anketi Reutersa. Ovo mu je četvrti uzastopni pad. Ipak, na mjesečnoj razini, CPI je porastao 0,3% u siječnju u odnosu na prosinac, nešto slabije od medijana očekivanja za rast od 0,4%.

"Tržište nije potpuno iznenađeno brojevima deflacije, jer deflacijski pritisci uzvodno traju već više od godinu dana, tako da se uzvodni pritisci sada prenose na nizvodno", Hao Hong, glavni ekonomist i partner u GROW-u Investment Group, rekao je za CNBC “Street Signs Asia” u četvrtak.

Ukazao je na pad cijena svinjetine od 17,3% u siječnju u odnosu na godinu prije, koja pati od značajne prekomjerne ponude nakon što su vlasti krenule u agresivnu obnovu opskrbe glavnim kineskim mesom u posljednje dvije godine nakon borbe sa svinjskom gripom.

Sveukupno su cijene hrane u siječnju pale za 5,9% u odnosu na godinu prije.

Temeljni CPI — koji izdvaja cijene energije i hrane — porastao je 0,4% u siječnju u odnosu na godinu ranije, objavio je ured u zasebnom priopćenju. Na mjesečnoj razini to se u siječnju u odnosu na prosinac pretvorilo u rast od 0,3 posto, objavila je NBS.

NBS je rekao da su podaci o inflaciji za siječanj bili pod utjecajem učinka visoke baze proljetnog festivala ili lunarne nove godine, koji su bili u siječnju prije godinu dana. Festival pada u veljači ove godine.

Ispis o inflaciji od četvrtka naglašava dugotrajne strahove da je Kina na rubu deflacije. Mlake cijene naglašavaju ono što su kineski najviši čelnici označili kao "mučan" ekonomski oporavak nakon što je zemlja izašla iz svojih drakonskih ograničenja bez Covida krajem 2022. godine.

Kina je izrazito odmaknuta od najvećih svjetskih gospodarstava, koja se uglavnom bore s tvrdoglavo visokom inflacijom. Najnovija službena i privatna istraživanja proizvodnih aktivnosti pokazala su da je rastuća tržišna konkurencija ograničila pregovaračku moć kineskih tvrtki, snižavajući cijene proizvoda.

Povjerenje potrošača i širi rast u kineskom gospodarstvu teško su pogođeni padom tržišta nekretnina nakon što je Peking 2020. razbio visoko oslanjanje developera na dug za rast.

Tagovi: inflacija, cijene, kina
PROČITAJ I OVO
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
BRODARI
Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
LONDON - BDI Index, lavni indeks pomorskog prijevoza Baltičke burze, koji prati stope za brodove koji prevoze suhu rasutu robu, dosegao je u četvrtak najvišu razinu u jednomjesečnom razdoblju, podržan višim stopama u svim segmentima plovila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE