GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošačke cijene u Kini zabilježile su najveći pad od 2009.

Potrošačke cijene u Kini zabilježile su najveći pad od 2009.
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2024 / 07:27
Autor: SEEbiz
PEKING - Proizvođačke cijene u Kini pale su u 16. mjesecu u siječnju, dok su potrošačke cijene zabilježile najveći pad od 2009. godine - naglašavajući dubinu izazova s kojim se Peking suočava u reflaciji drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Indeks proizvođačkih cijena u Kini pao je 2,5% u siječnju u odnosu na prethodnu godinu, izvijestio je u četvrtak Nacionalni ured za statistiku, malo bolje od očekivanja za pad od 2,6%, nakon pada od 2,7% u prosincu.

Indeks potrošačkih cijena u zemlji pao je 0,8% u siječnju na godišnjoj razini, više od prosječne procjene za pad od 0,5% u anketi Reutersa. Ovo mu je četvrti uzastopni pad. Ipak, na mjesečnoj razini, CPI je porastao 0,3% u siječnju u odnosu na prosinac, nešto slabije od medijana očekivanja za rast od 0,4%.

"Tržište nije potpuno iznenađeno brojevima deflacije, jer deflacijski pritisci uzvodno traju već više od godinu dana, tako da se uzvodni pritisci sada prenose na nizvodno", Hao Hong, glavni ekonomist i partner u GROW-u Investment Group, rekao je za CNBC “Street Signs Asia” u četvrtak.

Ukazao je na pad cijena svinjetine od 17,3% u siječnju u odnosu na godinu prije, koja pati od značajne prekomjerne ponude nakon što su vlasti krenule u agresivnu obnovu opskrbe glavnim kineskim mesom u posljednje dvije godine nakon borbe sa svinjskom gripom.

Sveukupno su cijene hrane u siječnju pale za 5,9% u odnosu na godinu prije.

Temeljni CPI — koji izdvaja cijene energije i hrane — porastao je 0,4% u siječnju u odnosu na godinu ranije, objavio je ured u zasebnom priopćenju. Na mjesečnoj razini to se u siječnju u odnosu na prosinac pretvorilo u rast od 0,3 posto, objavila je NBS.

NBS je rekao da su podaci o inflaciji za siječanj bili pod utjecajem učinka visoke baze proljetnog festivala ili lunarne nove godine, koji su bili u siječnju prije godinu dana. Festival pada u veljači ove godine.

Ispis o inflaciji od četvrtka naglašava dugotrajne strahove da je Kina na rubu deflacije. Mlake cijene naglašavaju ono što su kineski najviši čelnici označili kao "mučan" ekonomski oporavak nakon što je zemlja izašla iz svojih drakonskih ograničenja bez Covida krajem 2022. godine.

Kina je izrazito odmaknuta od najvećih svjetskih gospodarstava, koja se uglavnom bore s tvrdoglavo visokom inflacijom. Najnovija službena i privatna istraživanja proizvodnih aktivnosti pokazala su da je rastuća tržišna konkurencija ograničila pregovaračku moć kineskih tvrtki, snižavajući cijene proizvoda.

Povjerenje potrošača i širi rast u kineskom gospodarstvu teško su pogođeni padom tržišta nekretnina nakon što je Peking 2020. razbio visoko oslanjanje developera na dug za rast.

Tagovi: inflacija, cijene, kina
PROČITAJ I OVO
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE