GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Blaža povećanja kamatnih stopa mogla bi početi u prosincu

Powell: Blaža povećanja kamatnih stopa mogla bi početi u prosincu
FED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 21:00
Autor: SEEbiz
WASHINGTON – Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell potvrdio je u srijedu da će vjerojatno doći do manjih povećanja kamatnih stopa iako napredak u borbi protiv inflacije smatra uvelike nedostatnim.

Ponavljajući nedavne izjave drugih dužnosnika središnje banke i komentare sa sastanka Feda u studenom, Powell je rekao da vidi središnju banku u poziciji da smanji povećanje stope već sljedećeg mjeseca.

No upozorio je da će monetarna politika vjerojatno ostati restriktivna neko vrijeme dok se ne pojave stvarni znakovi napretka u pogledu inflacije.

"Unatoč nekim obećavajućim razvojima događaja, pred nama je dug put u ponovnom uspostavljanju stabilnosti cijena", rekao je Powell u primjedbama izrečenim na Institutu Brookings.

Predsjednik je primijetio da političkim potezima poput povećanja kamatnih stopa i smanjenja Fedovih obveznica općenito treba vremena da se probiju kroz sustav.

"Stoga ima smisla umjereno povećati tempo naših stopa kako se približavamo razini ograničenja koja će biti dovoljna za smanjenje inflacije", dodao je. "Vrijeme za umjereni tempo povećanja stopa moglo bi doći čim na sastanku u prosincu."

Tržišta su već procijenila vjerojatnost od oko 65% da će Fed smanjiti svoja povećanja kamatnih stopa na pola postotnog boda u prosincu, nakon četiri uzastopna pomaka od 0,75 bodova, prema podacima CME grupe. Taj tempo povećanja stopa je najagresivniji od ranih 1980-ih.

Ono što ostaje za vidjeti je kamo će Fed dalje krenuti. Uz vjerojatnost tržišnog određivanja cijena kasnije tijekom 2023., Powell je umjesto toga upozorio da će restriktivna politika ostati na snazi sve dok inflacija ne pokaže dosljednije znakove opadanja.

“S obzirom na naš napredak u pooštravanju politike, vrijeme te umjerenosti daleko je manje važno od pitanja koliko ćemo još morati povisiti stope da bismo kontrolirali inflaciju i koliko će vremena biti potrebno da se politika održi na restriktivnoj razini. ”, rekao je Powell.

“Vjerojatno je da će ponovno uspostavljanje stabilnosti cijena zahtijevati držanje politike na restriktivnoj razini neko vrijeme. Povijest snažno upozorava protiv preranog labavljenja politike”, dodao je. "Ostat ćemo pri tom dok posao ne bude obavljen."

Powellove primjedbe dolaze s nekim znakovima koji zaustave da inflacija opada, a iznimno tijesno tržište rada popušta.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE