GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Fed će pribjeći nepopularnim mjerama kako bi stabilizirao cijene

Powell: Fed će pribjeći nepopularnim mjerama kako bi stabilizirao cijene
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2023 / 20:35
Autor: SEEbiz
STOCKHOLM - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u utorak je naglasio potrebu da središnja banka bude oslobođena političkog utjecaja dok se "zabavlja" trajno visokom inflacijom.

U govoru održanom u sjedištu švedskog Riksbanka u Stockholmu, Powell je istaknuo da stabilizacija cijena zahtijeva donošenje teških odluka koje mogu biti politički nepopularne.

“Stabilnost cijena temelj je zdravog gospodarstva i javnosti pruža nemjerljive koristi tijekom vremena. Ali ponovno uspostavljanje stabilnosti cijena kada je inflacija visoka može zahtijevati mjere koje kratkoročno nisu popularne jer podižemo kamatne stope kako bismo usporili gospodarstvo”, rekao je predsjednik u pripremljenim primjedbama.

"Nepostojanje izravne političke kontrole nad našim odlukama omogućuje nam da poduzmemo ove potrebne mjere bez razmatranja kratkoročnih političkih čimbenika", dodao je.

Powellove primjedbe izgovorene su na forumu na kojem se raspravljalo o neovisnosti središnje banke, nakon čega je trebala uslijediti sesija pitanja i odgovora.

Govor nije sadržavao nikakve izravne naznake o tome kamo ide politika Fed-a koji je podigao kamatne stope sedam puta u 2022., za ukupno 4,25 postotnih bodova, te je naznačio da će ove godine vjerojatno biti još povećanja.

Dok se izabrani čelnici često kritiziraju akcije Fed-a u tišim tonovima, Powellov mandat u Fed se suočava s glasnim protivljenjem s obje strane političkog spektra.

Powell je više puta naglasio da politički čimbenici nisu utjecali na njegove postupke.

U drugom dijelu današnjeg govora osvrnuo se na pozive nekih zakonodavaca Fed-u da upotrijebi svoje regulatorne ovlasti za rješavanje klimatskih promjena. Powell je primijetio da bi se Fed trebao "držati našeg pletenja i ne odlutati u potrazi za uočenim društvenim beneficijama koje nisu usko povezane s našim statutarnim ciljevima i ovlastima."

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, Riksbank, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
ŠANGAJ - Azijski su indeksu porasli u petak jer su dionice iz sektora tehnologije nastavile bilježiti obnovljeni interes i dovele do rasta na Wall Streetu, pri čemu su se neki oslobodili zabrinutosti od daljnje bankarske krize.
Wall Street: Indeksi porasli, strahovi znatno manji
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, strahovi znatno manji
NEW YORK - Američki su indeksi porasli drugi uzastopni dan, a čini se da su investitori odagnali strahove u vezi bankarske krize.
Popuštaju uska grla u lancima isporuke
POBOLJŠANJE
Popuštaju uska grla u lancima isporuke
BERLIN - Problem s nabavom materijala za rad u njemačkoj industriji osjetno jenjava, pa se u ožujku 41,6 posto njemačkih tvrtki žalilo na uska grla u opskrbnim lancima, upola manje nego prethodni mjesec, objavio je u četvrtak institut Ifo.
Ljubljanska burza: Krka zaslužna za rast indeksa SBI TOP
CLOSING BELL LJSE
Ljubljanska burza: Krka zaslužna za rast indeksa SBI TOP
LJUBLJANA - Indeks najvažnijih kompanija na Ljubljanskoj burzi SBI TOP porastao je danas za 1,22 posto.
Zagrebačka burza: Četvrti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Četvrti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Četvrtak je na Zagrebačkoj burzi donio četvrti uzastopni rast CROBEX-a uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE