GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Fed će pribjeći nepopularnim mjerama kako bi stabilizirao cijene

Powell: Fed će pribjeći nepopularnim mjerama kako bi stabilizirao cijene
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2023 / 20:35
Autor: SEEbiz
STOCKHOLM - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u utorak je naglasio potrebu da središnja banka bude oslobođena političkog utjecaja dok se "zabavlja" trajno visokom inflacijom.

U govoru održanom u sjedištu švedskog Riksbanka u Stockholmu, Powell je istaknuo da stabilizacija cijena zahtijeva donošenje teških odluka koje mogu biti politički nepopularne.

“Stabilnost cijena temelj je zdravog gospodarstva i javnosti pruža nemjerljive koristi tijekom vremena. Ali ponovno uspostavljanje stabilnosti cijena kada je inflacija visoka može zahtijevati mjere koje kratkoročno nisu popularne jer podižemo kamatne stope kako bismo usporili gospodarstvo”, rekao je predsjednik u pripremljenim primjedbama.

"Nepostojanje izravne političke kontrole nad našim odlukama omogućuje nam da poduzmemo ove potrebne mjere bez razmatranja kratkoročnih političkih čimbenika", dodao je.

Powellove primjedbe izgovorene su na forumu na kojem se raspravljalo o neovisnosti središnje banke, nakon čega je trebala uslijediti sesija pitanja i odgovora.

Govor nije sadržavao nikakve izravne naznake o tome kamo ide politika Fed-a koji je podigao kamatne stope sedam puta u 2022., za ukupno 4,25 postotnih bodova, te je naznačio da će ove godine vjerojatno biti još povećanja.

Dok se izabrani čelnici često kritiziraju akcije Fed-a u tišim tonovima, Powellov mandat u Fed se suočava s glasnim protivljenjem s obje strane političkog spektra.

Powell je više puta naglasio da politički čimbenici nisu utjecali na njegove postupke.

U drugom dijelu današnjeg govora osvrnuo se na pozive nekih zakonodavaca Fed-u da upotrijebi svoje regulatorne ovlasti za rješavanje klimatskih promjena. Powell je primijetio da bi se Fed trebao "držati našeg pletenja i ne odlutati u potrazi za uočenim društvenim beneficijama koje nisu usko povezane s našim statutarnim ciljevima i ovlastima."

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, Riksbank, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE