GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Fed nije daleko od povjerenja potrebnog za smanjenje kamata

Powell: Fed nije daleko od povjerenja potrebnog za smanjenje kamata
FED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 19:53
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u četvrtak da američka središnja banka "nije daleko" od stjecanja povjerenja koje joj je potrebno u padu inflacije da počne snižavati kamatne stope.

"Mislim da smo na pravom mjestu", rekao je Powell o trenutnom stajalištu monetarne politike u raspravi pred Senatskim odborom za bankarstvo. "Čekamo da postanemo sigurniji da se inflacija održivo spušta na 2%. Kada steknemo to povjerenje, a nismo daleko od toga, bit će prikladno početi smanjivati razinu ograničenja kako bismo nemojte tjerati ekonomiju u recesiju.”

Komentar je pokazao Powellovu vjeru da nedavna očitanja inflacije viša od očekivane i drugi snažni ekonomski podaci neće prekinuti kontinuirani pad cjenovnih pritisaka koji je uhvatio korijenje prošle godine.

Predsjednik Fed-a oklijevao je proglasiti bitku za inflaciju završenom i upozorio je tijekom svjedočenja pred panelom Senata, kao što je učinio u srijedu pred Odborom za financijske usluge Predstavničkog doma, da daljnji napredak natrag prema Fedovom cilju od 2% nije osiguran.

Najnoviji podaci pokazali su ukupnu inflaciju, mjerenu Fedovim preferiranim indeksom cijena izdataka za osobnu potrošnju, na 2,4%, s povezanom mjerom temeljne inflacije na nešto viših 2,8%.

No obje su "naglo pale od sredine prošle godine", rekao je Powell. "Imamo načina da to učinimo, ali smo dosta napredovali."

Prinosi na 2-godišnje trezorske zapise blago su pali nakon Powellovih primjedbi, a ulagači su potvrdili oklade da će do početnog smanjenja stope Fed doći u lipnju.

Središnja banka sljedeći će se sastanak sastati 19. i 20. ožujka i izdat će novu izjavu o politici kao i ažurirane stope i ekonomske projekcije koje bi trebale baciti više svjetla na očekivanja kreatora politike za ovu godinu.

Powellovim pojavljivanjem pred odborom Senata i panelom Predstavničkog doma u srijedu, kao što je to često slučaj u krugu saslušanja koji se održavaju dva puta godišnje, dominirala je manje monetarna politika, a više tekuća rasprava o prijedlozima regulatora Fed banke, kao i domaćin drugih pitanja, uključujući stambenu politiku i hoće li Fed izdati digitalnu valutu središnje banke.

Tagovi: POWELL, FED, KAMATE, INFLACIJA
PROČITAJ I OVO
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
INVESTICIJE
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
LONDON - Globalna ulaganja rizičnog kapitala u kripto tvrtke porasla su na 2,4 milijarde dolara u prva tri mjeseca 2024., pokazali su podaci u ponedjeljak, što je uvjetni znak da se interes ulagača vraća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE