GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Fed spreman za daljnja povećanja kamata

Powell: Fed spreman za daljnja povećanja kamata
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2023 / 18:17
Autor: SEEbiz
JACKSON HOLE - Američka središnja banka (Fed) spremna je dodatno podići kamatne stope u borbi protiv visoke inflacije, rekao je predsjednik Feda Jerome Powell na današnjem godišnjem sastanku čelnika središnjih banaka u turističkom središtu Jackson Hole.

Iako se inflacija u SAD-u donekle smanjila, prema Powellu, i dalje je previsoka.

“Ako bude potrebno, spremni smo i dalje dizati kamate. Namjeravamo zadržati monetarnu politiku na restriktivnoj razini dok ne budemo sigurni da se inflacija održivo približava našem cilju”, rekao je Powell na sastanku u Wyomingu, prenosi francuska novinska agencija AFP.


Fed cilja godišnju inflaciju od 2%, no unatoč maratonskoj politici podizanja kamatnih stopa, ona još nije pala na tu razinu. Inflacija u SAD-u ponovno je porasla u srpnju, prekinuvši niz usporavanja. U srpnju su potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle za 3,2 posto.

Temeljna inflacija, koja ne uzima u obzir cijene hrane i energije i za koju središnje banke vjeruju da je bolji pokazatelj inflatornih pritisaka u gospodarstvu, u srpnju je u SAD-u iznosila 4,7 posto

Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) podigao je ključnu kamatnu stopu po kojoj banke međusobno preko noći posuđuju novac 11 puta u 17 mjeseci, sada na razini od 5,25 do 5,50 posto, što je najviše u 22 godine.

S obzirom na velika povećanja kamatnih stopa tijekom prošle godine, Fed je u poziciji da bude oprezan kada razmatra buduće akcije, rekao je Powell.

Tagovi: Fed, kamate, inflacija, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a kod investitora su očito porasla očekivanja od Federalnih rezervi o smanjenju kamata.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa, ali i nešto veći promet.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE