GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Kamatne stope vjerojatno će biti više nego što smo predviđali

Powell: Kamatne stope vjerojatno će biti više nego što smo predviđali
HLADAN TUŠ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2023 / 20:49
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik američke Banke federalnih rezervi (Fed) Jerome Powell upozorio je na saslušanju u Senatu da će morati nastaviti s politikom podizanja kamatnih stopa dulje nego što su isprva očekivali. Govorio je u kondicionalu, ali poruka je bila jasna.

"Ako podaci nalažu da su potrebna dodatna povećanja, bit ćemo spremni ubrzati tempo povećanja stopa", rekao je Powell. Fedov Odbor za otvoreno tržište (Fomc) zadnji je put u veljači povisio ključnu kamatnu stopu po kojoj banke međusobno preko noći posuđuju novac na razinu između 4,50 i 4,75 posto.

Dosadašnji podaci pokazuju da je prošlogodišnje usporavanje inflacije zaustavljeno početkom ove godine, da je tržište rada i dalje stabilno, a potrošačka potrošnja raste. Aktualni rast kamata u gospodarstvu stoga nije prestao.

“Posljednji ekonomski podaci bili su bolji od očekivanog, što ukazuje da će konačna razina kamatnih stopa vjerojatno biti viša od prethodno predviđenih. Kad bi svi podaci pokazali da je brže pooštravanje opravdano, bili bismo spremni povećati tempo povećanja kamata", rekao je Powell tijekom prvog dana redovitih rasprava o monetarnoj politici Senatskog odbora za bankarstvo. U srijedu će se pojaviti pred Odborom za financije Zastupničkog doma.

U prosinačkoj procjeni članice Feda odredile su konačnu stopu povećanja ključne kamatne stope na 5,1 posto. Powell u Senatu nije rekao kolike bi kamate mogle iznositi prema novom zakonu.

Financijska tržišta trenutno su općenito optimistična da središnja banka može ukrotiti inflaciju bez slanja gospodarstva u recesiju. Dionice su bile blago negativne nakon objave Powllovih komentara, dok su prinosi na državne obveznice skočili.

Godišnja stopa inflacije u siječnju je iznosila 5,4 posto, što je daleko od cilja središnje banke od dva posto na godišnjoj razini.

Fed je podigao ključnu kamatnu stopu osam puta u protekloj godini.

"Da bi se ponovno uspostavila stabilnost cijena, vjerojatno će neko vrijeme biti potrebno zadržati restriktivan stav monetarne politike", rekao je Powell. “Povijesni podaci snažno su upozorenje protiv prebrzog popuštanja politike. Dok se posao ne završi, nastavit ćemo u ovom smjeru.”

Powell je priznao određeni napredak u smanjenju cijena nekretnina i kuća, ali je primijetio da ima malo znakova usporavanja inflacije, posebice u temeljnoj inflaciji, koja isključuje hranu i energiju.

Financijska tržišta većinom očekuju da će Fed ponovno podići ključnu kamatnu stopu za 0,25 posto na sastanku Fomc-a krajem ovog mjeseca, ali sada nakon Powellovog nastupa, očekivanja su počela rasti na 0,50 posto.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE