GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Trebam više dokaza da inflacija jenjava prije nego što smanjimo kamate

Powell: Trebam više dokaza da inflacija jenjava prije nego što smanjimo kamate
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2024 / 21:14
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je u srijedu da će kreatorima politike trebati neko vrijeme da procijene trenutno stanje inflacije, držeći vrijeme potencijalnog smanjenja kamatnih stopa neizvjesnim.

Govoreći posebno o jačim cjenovnim pritiscima od očekivanih za početak godine, čelnik središnje banke rekao je da on i njegovi kolege dužnosnici ne žure s ublažavanjem monetarne politike.

Gledajte kako predsjednik Feda Powell govori uživo na ekonomskom forumu konferencije o politici Stanford

"Što se tiče inflacije, prerano je reći predstavljaju li nedavna očitanja nešto više od pukog porasta", rekao je Powell u primjedbama uoči sesije pitanja i odgovora na Sveučilištu Stanford.

"Ne očekujemo da će biti prikladno sniziti našu referentnu stopu sve dok ne budemo imali više povjerenja da se inflacija održivo kreće prema dolje prema 2 posto", dodao je. "S obzirom na snagu gospodarstva i dosadašnji napredak u pogledu inflacije, imamo vremena dopustiti da pristigli podaci vode naše odluke o politici."

Primjedbe dolaze dva tjedna nakon što je Savezni odbor za otvoreno tržište ponovno glasao da referentne stope kratkoročnog zaduživanja ostanu stabilne. Osim toga, izjava odbora nakon sastanka od 20. ožujka uključivala je kvalifikativ "većeg povjerenja" koji je potreban prije rezanja.

Tržišta uvelike očekuju da će FOMC početi ublažavati politiku ove godine, iako su morali ponovno kalibrirati svoje izglede za vrijeme i opseg rezova jer je inflacija tvrdoglavo ostala viša. Druge ekonomske varijable, posebice na tržištu rada i potrošačkoj potrošnji, također su ostale, dajući Fed-u vremena da procijeni trenutno stanje stvari prije nego što krene.

Fedova preferirana mjera inflacije, indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, pokazao je 12-mjesečnu stopu od 2,5% za veljaču ili 2,8% za ključnu temeljnu mjeru koja isključuje hranu i energiju. Gotovo svi ostali mjerači inflacije pokazuju stope veće od 3%.

"Nedavna očitavanja o zapošljavanju i inflaciji bila su viša od očekivanog", rekao je Powell. "Nedavni podaci, međutim, materijalno ne mijenjaju ukupnu sliku, koja je i dalje solidan rast, snažno, ali ponovno uravnoteženo tržište rada i inflacija koja se spušta prema 2 posto na ponekad neravnom putu."

Drugi dužnosnici Fed-a koji su govorili ovaj tjedan dali su primjedbe u skladu s Fedovim strpljivim pristupom.

Predsjednik Fed-a Atlante Raphael Bostic rekao je za CNBC u srijedu kako misli da bi moglo biti samo jedno smanjenje jer su cijene nekih važnih stavki porasle. Predsjednica Fed-a San Francisca Mary Daly rekla je da su tri smanjenja "razumna osnovica", ali je napomenula da nema jamstava, dok je Loretta Mester iz Clevelanda također rekla da su smanjenja vjerojatna kasnije ove godine, dodajući da bi stope dugoročno mogle biti više od očekivanog. Sva trojica su glasači FOMC-a.

Powell je ponovio da se odluke donose "od sastanka do sastanka" i napomenuo samo da će rezovi "vjerojatno biti prikladni ... u nekom trenutku ove godine".

Neizvjesnost oko stopa izazvala je zaprepaštenje na tržištima, s naglim padom dionica početkom ovog tjedna kako su prinosi na trezorske obveznice porasli. Tržište se stabiliziralo u srijedu, ali su trgovci na tržištu fed fondova ročnicama ponovno promijenili svoja očekivanja stope, dovodeći u sumnju smanjenje u lipnju jer se tržišno implicirana vjerojatnost u jednom trenutku pomaknula na oko 54%, prema podacima CME grupe.

Uz svoje komentare o stopama, Powell je proveo neko vrijeme raspravljajući o neovisnosti Feda.

Dok se kampanja za predsjedničke izbore zahuktavala, Powell je istaknuo važnost izbjegavanja političkih pitanja.

Tagovi: powell, fed, kamate, inflacija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Promet porastao, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Promet porastao, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je na Zagrebačkoj burzi donio nešto veći promet uz različite smjerove kretanja indeksa.
Glavina: Očekujemo uspješnu turističku godinu, ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete
TURIZAM
Glavina: Očekujemo uspješnu turističku godinu, ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete
ZAGREB - Hrvatski turizam ima impresivne rezultate, s oko 11 posto višim prometom nego lani i realno je očekivati uspješnu cijelu 2024., no treba više paziti na omjer kvalitete i cijene jer samo tako može biti konkurentan, poručio je u utorak ministar turizma i sporta Tonči Glavina na prvom sastanku s predstavnicima tog sektora.
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
NEW YORK - Bitcoin je 28. svibnja pao za 2% nakon što su novčanici koji su označeni kao da pripadaju propaloj kripto mjenjačnici Mt. Gox premjestili 107 547 BTC-a u vrijednosti od gotovo 7,3 milijarde dolara u nepoznati novčanik, a dodatne transakcije tek se očekuju u idućim satima.
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
PREDVIĐANJA
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
NEW YORK - Cijene zlata porasle su do rekordno visokih cijena, pri čemu je promptno zlato u ponedjeljak dosegnulo novi vrh od 2449,89 dolara za uncu. Srebro je također doseglo višegodišnje najviše razine ranije prošlog tjedna, kao i industrijski metalni bakar.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u utorak dok su ulagači procjenjivali komentare dužnosnika Europske središnje banke koji su signalizirali da bi smanjenje stopa moglo biti na pomolu za najveći svjetski gospodarski blok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE