GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powellov fokus na hlađenje tržišta rada pojačava nade u smanjenje kamata

Powellov fokus na hlađenje tržišta rada pojačava nade u smanjenje kamata
NOVA NADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 20:41
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Fed-a Jay Powell ponovno je u srijedu naglasio da više pozornosti posvećuje zahlađenju tržišta rada, što je još jedan znak promatračima tržišta da je središnja banka sve bliže smanjenju kamatnih stopa.

"Mislim da smo se dugo vremena morali snažno usredotočiti na mandat inflacije", rekao je Powell zastupnicima u Zastupničkom domu, misleći na jednu stranu dvostruke zaduženosti središnje banke za održavanje stabilnih cijena i maksimalne zaposlenosti.

"Ali mislim da sada dolazimo do mjesta gdje tržište rada postaje prilično uravnoteženo u odnosu na ono što treba biti, pa gledamo obje strane."

Fed je gotovo godinu dana držao stope na najvišim razinama u 23 godine u nastojanju da smanji inflaciju.

Sada, kada se inflacija ponovno počinje hladiti, Powell jasno daje do znanja da je središnja banka sve više svjesna rizika koje donosi hlađenje tržišta rada.

Najnoviji dokaz za to došao je prošlog petka kada je novo izvješće pokazalo da je stopa nezaposlenosti u lipnju porasla desetinku postotka drugi mjesec zaredom na 4,1%. Iako je to još uvijek povijesno nisko, poraslo je u odnosu na 3,4% početkom prošle godine.

Powellovo priznanje tih rizika na tržištu rada znak je promatračima Fed-a da se približava smanjenje stope, možda već u rujnu.

Ipak, čelnik središnje banke u srijedu je prestao biti konkretan o tome kada bi bilo kakva rezanja mogla početi, jasno dajući do znanja da je još uvijek potrebno više podataka o usporavanju inflacije.

Powell je rekao da ima određeno povjerenje da je inflacija na putu prema ciljanoj razini, ali sada je više pitanje je li središnja banka dovoljno uvjerena da se inflacija vraća na cilj od 2%.

"Nisam to još spreman reći", rekao je Powell.

Powell je u srijedu govorio pred Povjerenstvom za financijske usluge Predstavničkog doma u sklopu svojih polugodišnjih obaveznih pojavljivanja u Kongresu. U utorak je svjedočio pred Senatskim odborom za bankarstvo.

Powell je također proveo nešto više vremena u srijedu, kao iu utorak, braneći neovisnost središnje banke tijekom vruće izborne godine.

Predsjednik Povjerenstva za financijske usluge Predstavničkog doma Patrick McHenry rekao je Powellu: "Ne smijete dopustiti da politika zamagli Fedovu monetarnu politiku."

Drugi republikanski zastupnik, Mike Lawler, pitao je Powella priznaje li da bi se smanjenje stope u rujnu "moglo promatrati kao političko samo 30-60 dana prije izbora".

Tagovi: powell, kamate, tržište rada, inflacija
PROČITAJ I OVO
Portugal ukida povlastice za digitalne nomade
POTEZI
Portugal ukida povlastice za digitalne nomade
LISABON - Portugal je bio zemlja u koju su se masovno selili "digitalni nomadi", odnosno ljudi koji su radili poslove koji nisu zahtijevali vezivanje za jedno mjesto. No, državne vlasti sada, pod pritiskom stanovništva, ukidaju povlastice.
Hrvatski turizam: Profitiraju regije koje su naglašenije posvećene avio gostima
STRUKTURA
Hrvatski turizam: Profitiraju regije koje su naglašenije posvećene avio gostima
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor u našoj je zemlji kumulativno, dakle od 1. siječnja do 20. srpnja ostvareno više od 10 milijuna dolazaka i 45,8 milijuna noćenja, što je u odnosu na lani 4 posto više u dolascima, odnosno jedan posto u noćenjima.
Azijska tržišta: Težak pad Nikkeija
KOREKCIJA
Azijska tržišta: Težak pad Nikkeija
TOKYO - Japanski Nikkei 225 produžio je svoj šestodnevni gubitnički niz na 3%, vodeći gubitke među azijskim indeksima jer je regija doživjela široku rasprodaju nakon što je Wall Street pao preko noći.
Wall Street: Najgori dan za S&P 500 i Nasdaq od 2022.
RASPRODAJA
Wall Street: Najgori dan za S&P 500 i Nasdaq od 2022.
NEW YORK - Američko tržište u srijedu je doživjelo pravi potop, pritisnute neuvjerljivim izvješćima dviju megakapitaliziranih tehnoloških kompanija, vodećih na S&P 500 i Nasdaq Composite zabilježili najgoru sesiju od 2022.
Zagrebačka burza: Rezultati izbacili Končar D&ST u orbitu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rezultati izbacili Končar D&ST u orbitu
ZAGREB - Rast indeksa uz povećan promet u srijedu na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE