GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavljen "Hommage Njegošu" u Muzeju Mimari

Predstavljen
MANIFESTACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2013 / 23:45
Autor: u Muzeju Mimari
ZAGREB - Manifestacija "Hommage Njegošu" svečano otvorena večeras u zagrebačkom Muzeju Mimari, koju su u povodu obilježavanja dvjestote godišnjice rođenja crnogorskog književnika, pjesnika i vladara Petra II. Petrovića Njegoša organizirale Nacionalna organizacija Crnogoraca u Hrvatskoj i Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, predstavila je u Zagrebu njemu posvećeno stvaralaštvo hrvatsko-crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića.
Riječ je o projektu koji je dio manifestacija kojima Crna Gora u ovoj godini obilježava važan jubilej posvećen ključnoj povijesnoj ličnosti, filozofu, pjesniku i vladiki Petru II. Petroviću Njegošu (1813.-1851), smatranim zaslužnim za sekularizaciju Crne Gore.

"Obljetnica koju danas obilježavamo postoji zato što djelo i misao Petra II. Petrovića Njegoša i danas inspirira nove generacije", kazala je u uvodnom govoru hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

"Njegovo djelo poseban je tip autorstva koje nam i danas govori da moramo razmišljati o svijetu u kojemu živimo, da - želimo li misliti o budućnosti, moramo raditi danas, da ako hoćemo misliti o 'onostranome', moramo raditi i s 'ovostranim'", kazala je ministrica.

Takva je i simbolična poruka Popovićeva rada: ono nas nagovara na promišljaj, da razmislimo o sebi, o temeljnim principima, poručila je.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vijeća Crnogoraca Radomir Pavićević kazao je da je održavanje takvih skupova svjedočanstvo zajedničke budućnosti temeljene na međusobnom obogaćivanju i gradnji mostova suradnje hrvatskog i crnogorskog društva i kulture.

"Njegoš pripada nama, ne samo kao Crnogorcima i hrvatskim građanima, nego prije svega kao Europljanima", kazao je Pavićević.

U središtu manifestacije "Hommage Njegošu" nalazi se Popovićeva monumentalna spomenička skulptura "U slavu Njegoševe misli", inspirirana Njegoševom poetsko-filozofskom i vjerskom mišlju. Izrada skulpture financirana je donacijama članova Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i prijatelja Crne Gore i bit će darovana gradu Cetinju, staroj crnogorskoj prijestolnici, kamo se seli u svibnju.

Paralelno s predstavljanjem skulpture otvorena je i Popovićeva izložba "Misterijum luče mikrokozma", ciklusa radova inspiriranih Njegoševim slavnim spjevom, koja će biti otvorena u predvorju Muzeja Mimare do 14. travnja.

Svečanosti su nazočili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, te veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj Igor Građević.

Mićunović je istaknuo kako se takvim projektima intenzivira prijateljstvo i bliskost Hrvatske i Crne Gore. Najavio je definiranje trogodišnjeg programa suradnje na kulturnim projektima između Hrvatske i Crne Gore, namijenjen afirmaciji i promidžbi kulturnog stvaralaštva dviju zemalja.

Projekt "Hommage Njegošu" ostvaren je u suradnji s veleposlanstvom Crne Gore u RH i Muzejom Mimara, a održava se pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva kulture.

Pored ciklusa radova inspiriranih Njegoševim slavnim spjevom, nakon predstavljanja projekta "Hommage Njegošu" održan je i književni skup na kojemu su predstavljene tri Njegošu posvećene knjige - "Njegoš i Hrvati" skupine autora, te likovna monografija "Misterijum Luče mikrokozma", koja predstavlja Popovićev ciklus inspiriran Njegošem, i pripovijetka "Luča Njegoševe noći" Dimitrija Popovića, u kojoj autor izlaže osobno čitanje Njegoševa spjeva "Luče mikrokozma".

Tagovi: Petar Petrović Njegoš, Hommage Njegošu, Dimitrije Popović, Andrea Zlatar-Violić, Muzej Mimara, Radomir Pavićević, Vijeće Crnogoraca
PROČITAJ I OVO
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
KAPITAL
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
ZAGREB - Uz snažnu ekspanziju pokretanu organskim rastom i akvizicijama, vrijednost dionice M+ Grupe u dvije se godine više nego utrostručila, a kompanija će svježi kapital iskoristiti za jačanje tehnološke nadmoći i nove akvizicije na zapadnim tržištima.
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE