GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavljena novela Dimitrija Popovića "Proces Kafkinoga Preobražaja"

Predstavljena novela Dimitrija Popovića
NOVELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2014 / 20:35
Autor: ;i:3;s:10:
ZAGREB - Novela Dimitrija Popovića "Proces Kafkinog preobražaja (ili kako se Gregor Samsa pretvorio u insekta)" predstavljena je večeras u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Knjigu su predstavili akademik Tonko Maroević, publicist Predrag Matvejević, spisateljica Ljiljana Filipović, urednica knjige Simona Goldstein te autor.

Dijelove Popovićeva teksta čitao je dramski umjetnik Goran Grgić.

Maroević je podsjetio kako je novela pisana tijekom umjetnikova rada na ciklusu slika "Kafka" u razdoblju od 2009. do 2011. godine. Budući da Kafka u "Preobražaju" ne govori ništa o načinu kako se trgovački putnik Gregor Samsa pretvorio u insekta, Popovićeva novela opisuje mogući proces koji se događa tijekom noći, kada se tijelo čovjeka pretvara u tijelo insekta, napomenuo je. Autor eksplicira pojedine elemente koji čine strukturu njegove novele, pojašnjavajući prisutnosti motiva insekta u književnosti i likovnoj umjetnosti te njihovim simboličkim značenjem.

Po Matvejevićevim riječima Popović je dokazao kako nije tek slikar koji i piše, nego da je punokrvan pisac kao što je i punokrvan slikar.
Ljiljana Filipović je istaknula Popovićevu zaokupljenost načinom na koji se odvija preobražaja Kafkina junaka.

Ono što se događa Samsi, misli Popović, može se dogoditi i meni. Popović radi forenziku preobražaja, ali i svoga teksta, zaključila je Filipović.

Popović je istaknuo kako ga je Kafkina pripovijetka "Preobražaj" posebno intrigirala zbog svoga snažnoga metaforičkog značenja. Prvi put sam ju čitao u gimnaziji, napomenuo je dodavši kako je tada 1967. nastao i njegov crtež inspiriran ovom pripovjetkom.

Podsjetio je i na svoju potrebu da se bavi ne samo na likovni nego i na književni način ovom kafkijanskom temom. Knjigu "Proces Kafkinog Preobražaja (ili kako se Gregor Samsa pretvorio u insekta)" objavili su nakladnici Antibarbarus i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Dimitrije Popović, rođen na Cetinju 1951., crnogorski je i hrvatski slikar. U godini jubileja, dvije tisuće godina kršćanstva, izlagao je u Rimu ciklus Corpus Mysticum u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l'Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od 15 umjetnika, likovnih kritičara i filozofa koji su pozvani da odgovore na Pismo Pape umjetnicima. Popović se bavi i književnim radom. Autor je više knjiga, među kojima i romana "Raspeće strasti".

Tagovi: Dimitrije Popović, Proces Kafkinoga Preobražaja, Tonko Maroević, Predrag Matvejević, Goran Grgić
PROČITAJ I OVO
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
KAPITAL
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
ZAGREB - Uz snažnu ekspanziju pokretanu organskim rastom i akvizicijama, vrijednost dionice M+ Grupe u dvije se godine više nego utrostručila, a kompanija će svježi kapital iskoristiti za jačanje tehnološke nadmoći i nove akvizicije na zapadnim tržištima.
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE