GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja 1,2 posto niža nego lani

Premija osiguravatelja 1,2 posto niža nego lani
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2016 / 08:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem svibnja ove godine, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 4,05 milijarde kuna, što predstavlja pad od 1,2 posto u odnosu na svibanj 2015., potaknut ponajprije nižom premijom u segmentu životnih osiguranja.
Viša se zaračunata premija u svibnju ove u odnosu na prošle godine bilježi u skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,46 posto ukupne premije, i to za 0,24 posto, na 2,77 milijardi kuna, No, u segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je istodobno pala za 4,13 posto, na 1,27 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je Osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem svibnja u iznosu od 867,9 miljuna kuna ili 5,4 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U sklopu Osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima Obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s premijom u iznosu od 824,3 milijuna kuna. Taj je iznos premija za 6,3 posto niži nego u svibnju prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja. Naime, podaci HUO-a pokazuju da je prosječna premija u toj vrsti osiguranja u svibnju ove godine iznosila 941,70 kuna te je bila za 9,65 posto niža u odnosu na svibanj prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom krajem svibnja u iznosu od 981,7 milijuna kuna, što je za čak 14,33 posto manje u odnosu na premiju iz svibnja prošle godine.

Promatrano prema društvima za osiguranje, krajem svibnja najveći je tržištni udio, od 30,4 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,23 milijarde kuna.

Drugi je Allianz, s 498,7 milijuna kuna premije, odnosno 12,3 postotnim tržšnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, sa 324,6 milijuna kuna premije, odnosno udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 8,01 posto.

Croatia osiguranje je krajem svibnja zauzimalo najveće udjele u oba segmenta osiguranja - u neživotu je držalo 34,24 postotni udio (premija od 949,9 mln kn), a u životu 21,9 posto (280,4 mln kn premije).

Tagovi: premija osiguravatelja, životno osiguranje, neživotno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi zagrebačke burze (ZSE) u utorak su porasli, no promet je u odnosu na ponedjeljak pao, kao i broj dionica s milijunskim prometom kojih je bilo tri.
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
PUTOVANJA
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
ZAGREB - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera, uz ujednačavanje pravila putovanja, izvijestili su iz UNWTO-a i ECTAA-e.
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
FOREX
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima većeg zazora od rizika zbog jačanja napetosti između Rusije i Zapada u vezi Ukrajine, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda.
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
POTEZI
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
MOSKVA - Ruska središnja banka obustavila je kupnju stranih valuta kako bi ublažila nestabilnost na financijskim tržištima u uvjetima oslabljenog rublja i napetosti vezanih uz Ukrajinu.
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ISTRAŽIVANJE
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ZAGREB - Stanovnici Hrvatske većinom smatraju da su umreženost turizma i ostalog gospodarstva, kvaliteta upravljanja turizmom i uključenost stanovništva u njegov razvoj nezadovoljavajući, ali i da turizam nema puno negativnih učinaka, pokazalo je uz ostalo istraživanje Ministarstva turizma i sporta (MINTS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE