GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja 1,6 posto niža nego lani

Premija osiguravatelja 1,6 posto niža nego lani
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2016 / 11:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem travnja ove godine, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 3,3 milijarde kuna, što predstavlja pad od 1,6 posto u odnosu na travanj 2015., potaknut ponajprije nižom premijom u segmentu životnih osiguranja.
Niža se zaračunata premija u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine bilježi i u skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,06 posto ukupne premije, i to za 0,2 posto, na 2,25 milijarde kuna, No, u segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je istodobno pala za znatno snažnijih 4,4 posto, na 1,05 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je Osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem travnja u iznosu od 671,4 miljuna kuna ili 6,31 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U sklopu Osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima Obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s premijom u iznosu od 637,3 milijuna kuna. Taj je iznos premija za 7,24 posto niži nego u travnju prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja. Naime, podaci HUO-a pokazuju da je prosječna premija u toj vrsti osiguranja u travnju ove godine iznosila 964,09 kuna te je bila za 10,09 posto niža u odnosu na travanj prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom krajem travnja u iznosu od 798 milijuna kuna, što je za čak 15,64 posto manje u odnosu na premiju iz travnja prošle godine.

Promatrano prema društvima za osiguranje, krajem travnja najveći je tržištni udio, od 31,4 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,03 milijarde kuna.

Drugi je Allianz, s 411,7 milijuna kuna premije, odnosno 12,5 postotnim tržšnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, sa 252,8 milijuna kuna premije, odnosno udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 7,66 posto.

Croatia osiguranje je krajem travanja zauzimalo najveće udjele u oba segmenta osiguranja - u neživotu je držalo 35,04 postotni udio (premija od 787,5 mln kn), a u životu 23,7 posto (249,7 mln kn premije).

Tagovi: premija osiguravatelja, Hrvatski ured za osiguranje, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Osamnaesti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Osamnaesti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi nastavili trend rasta, pri čemu je Crobex ojačao 18. trgovinski dan uzastopno, no uz slabiji promet nego dan ranije.
Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije
REKORDI
Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije
ZAGREB - Osiguravatelji su u 2021. zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije ili 12 posto više u odnosu na 2020. godinu, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), iz kojeg upozoravaju da je unatoč konstantnom porastu broja osiguranja velik dio građana i gospodarstva i dalje izložen neosiguranim rizicima.
Viši prinosi na američke obveznice poduprli tečaj dolara
FOREX
Viši prinosi na američke obveznice poduprli tečaj dolara
LONDON - Dolar je u utorak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt višim prinosima na američke državne obveznice, u očekivanju skorašnje sjednice američkog Feda koja bi investitorima trebala pružiti nove smjernice.
Izdano 1,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca uz svega 0,01 posto kamate
TREZORCI
Izdano 1,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca uz svega 0,01 posto kamate
ZAGREB - Ministarstvo financija na prvoj ovogodišnjoj aukciji, održanoj u utorak, prodalo je 1,7 milijardi kuna trezorskih zapisa, zaduživši se pritom na rok od godine dana uz svega 0,01 posto, a tim sredstvima refinancirati će dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale, a trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni riskirati, s obzirom da se očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u, ali i nekim drugim gospodarstvima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE