GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja porasla 2,25 posto na godišnjoj razini

Premija osiguravatelja porasla 2,25 posto na godišnjoj razini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2017 / 08:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem ožujka su, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala ukupnu bruto premiju u iznosu od 2,58 milijardi kuna, što predstavlja rast od 2,25 posto u odnosu na ožujak 2016. godine.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,34 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine porasla je za 2,5 posto, na 1,76 milijardi kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je porasla za 1,71 posto, na 818,6 milijuna kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem ožujka u iznosu od 479,8 milijuna kuna ili 0,82 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom u iznosu od 452,5 milijuna kuna.

Taj je iznos premije za 0,88 posto niži nego u ožujku prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

Potvrđuju to i podaci HUO-a o prosječnoj premiji u toj vrsti osiguranja, koja je u ožujku ove godine iznosila 976,06 kune te je bila za 1,76 posto niža u odnosu na ožujak prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem ožujka u iznosu od 550,9 milijuna kuna, što je za 7,61 posto manje u odnosu na premiju iz ožujka lani.

Krajem ožujka je najveći tržištni udio mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 31,50 posto, zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom višom od 814,49 milijuna kuna.

Drugi je Allianz, s 351,6 milijuna kuna premije, odnosno 13,6 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, sa 197 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 7,62 posto.

Croatia osiguranje je krajem ožujka zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 34,27 posto (premija od 605,45 milijuna kuna), dok je u segmentu životnih osiguranja također bilo na prvom mjestu s udjelom od 25,54 posto (209 milijuna kuna premije).

Drugo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 17,67 posto i premijom većom od 144,6 milijuna kuna, a i u segmentu neživotnih osiguranja je zauzeo drugo mjesto s 11,71 posto udjela (206,9 milijuna kuna premije).

Tagovi: premija osiguravatelja, osiguranje, životno osiguranje, neživotno osiguranje, Croatia osiguranje, Allianz
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi zagrebačke burze (ZSE) u utorak su porasli, no promet je u odnosu na ponedjeljak pao, kao i broj dionica s milijunskim prometom kojih je bilo tri.
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
PUTOVANJA
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
ZAGREB - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera, uz ujednačavanje pravila putovanja, izvijestili su iz UNWTO-a i ECTAA-e.
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
FOREX
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima većeg zazora od rizika zbog jačanja napetosti između Rusije i Zapada u vezi Ukrajine, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda.
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
POTEZI
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
MOSKVA - Ruska središnja banka obustavila je kupnju stranih valuta kako bi ublažila nestabilnost na financijskim tržištima u uvjetima oslabljenog rublja i napetosti vezanih uz Ukrajinu.
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ISTRAŽIVANJE
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ZAGREB - Stanovnici Hrvatske većinom smatraju da su umreženost turizma i ostalog gospodarstva, kvaliteta upravljanja turizmom i uključenost stanovništva u njegov razvoj nezadovoljavajući, ali i da turizam nema puno negativnih učinaka, pokazalo je uz ostalo istraživanje Ministarstva turizma i sporta (MINTS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE