GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto

Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ČARTER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 17:17
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Prema novom prijedlogu, Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta temelje se na padu prihoda u sezoni, što možda odgovara nekim sezonskim sadržajima, ali mi ne živimo od špice i naši priljevi se slijevaju u zimskom periodu, što znači da unatoč 80 posto pada nećemo biti u mogućnosti koristiti mjere i morat ćemo nažalost otpuštati zaposlene ako ne dođe do neke izmjene.

Apeliramo u dobroj vjeri na ministra Josipa Aladrovića te vjerujemo da će nam Ministarstvo rada izaći ususret, kao što je izašlo ugostiteljima koji mogu birati obračun mjesec za mjesec ili kumulativno - istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima - čarter HGK na sjednici tog udruženja.

Prema predstavljenim podacima, prosječni pad dolazaka u sektoru čartera ove godine kreće se oko 50 posto, a prihodi su im pali za 65 posto.

Na sjednici je istaknuto i kako se uspjeh nautike i brojevi ostvarenja vežu za rezultat marina i megajahti, a brojevi za segment čartera govore nešto drugo. - eri u splitskom bazenu imaju pad i oko 60 posto, a južnije je još gore s obzirom na ovisnost o letovima - ilustrirao je situaciju Paško Klisović. Ono što posebno zabrinjava čarteraše jest pad prihoda koji premašuje pad broja dolazaka.

- Pad prihoda djelatnosti je do 65 posto, a to je ono od čega živimo, ne od broja dolazaka. S obzirom na to da je većina bookinga obavljena u last minuteu, rezervacije su realizirane po znatno nižim cijenama od uobičajenih, tako da je financijski gubitak značajan.

Gosti iz dalekih destinacija su gotovo u potpunosti izostali, ali uspjeli smo doći do nekih novih koji dosad nisu bili er-gosti i njih treba zadržati - kazao je Luka Šangulin, vlasnik i direktor čarterske tvrtke Angelina Tours iz Biograda.

Predsjednik er udruženja pri HGK osvrnuo se i na kraj ovogodišnje turističke sezone, naglasivši kako se gubici od bookinga, koji je izostao zbog rasta broja zaraženih koronavirusom potkraj ljeta, procjenjuju na približno 150 milijuna eura.

- Nadamo se da su svadbe i partyji bili vrijedni toga, a da ćemo se, bude li opet ista situacija, ipak odlučiti za er-segment, koji je puno sigurniji vid odmora, a kojem je zbog rizičnih masovnih sadržaja prekinuto pola sezone - zaključio je Klisović. Inače, na sjednici Udruženja marina pri HGK prestavljani su rezultati po kojima je u prvih osam mjeseci 2020. iskorištenost kapaciteta marina bila četiri posto manja, cijena veza smanjena za 23 posto, dok je prihod po vezu pao za 16 posto.

Tagovi: čarter, čarteraši, Angelina Tours , hrvatski turizam, Paško Klisović, Josip Aladrović, Udruženje pružatelja usluga smještaja na plovilima - čarter HGK
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE