GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijatelji životinja zgroženi zbog brutalnog iskorištavanja konja u sječi šuma

Prijatelji životinja zgroženi zbog brutalnog iskorištavanja konja u sječi šuma
OGORČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2014 / 12:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Prijatelji životinja prijavila je Ministarstvu poljoprivrede i državnom odvjetništvu slučaj zlostavljanja konja koje se brutalno iskorištava za eksploataciju šuma, zahtjevajući zaštitu tih životinja i najstrože kažnjavanje odgovornih osoba.
Udruga je objavila na svojim internetskim stranicama da je prijave nadležnima uputila potaknuta dojavama građana i njihovim zgražanjem na društvenim mrežama zbog zlostavljanja konja u šumama Velebita kod Gračaca.

Osim zaštite konja i najstrožeg sankcioniranja odgovornih osoba, udruga traži da se sljedećim izmjenama Zakona o zaštiti životinja zabrani iskorištavanje konja kao tzv. radnih životinja.

Udruga upozorava da, unatoč razvijenoj šumskoj mehanizaciji zbog koje korištenje konja kao radne snage nema svrhe u 21. stoljeću, i dalje postoje pojedinci koji konje prisiljavaju na rad iznad njihovih fizičkih mogućnosti, nemilosrdno se iživljavajući na njima.

U 21. stoljeću korištenje konja kao radne snage nije ni etično ni potrebno, a u Hrvatskoj, koja stremi modernim i naprednim vrijednostima, nema mjesta zastarjelom, zlostavljačkom i civilizacijski neprihvatljivom postupanju prema životinjama, navodi udruga.

Na fotografijama, koje su Prijatelji životinja preuzeli s društvenih mreža vide se iscrpljeni i vjerojatno bolesni konji, preopterećeni velikom količinom drva, koji padaju pod teretom. Čini se da je jedan konj mrtav, dok se na jednoj od fotografija, uz pretovarenog konja, nalaze dvojica muškaraca - Adis Dizdarević i Izet Muratović, navodi udruga.

Na njihovim facebook profilima, gdje su i objavljene fotografije, bilo je navedeno da su državljani BiH, a da su fotografije konja koji prenose drva na svojim leđima snimljene na Velebitu kod Gračaca. Nakon osuđujućih komentara na društvenim mrežama zbog takvog postupanja prema konjima, izbrisali su fotografije sa svojih profila.

Udruga ističe da fotografije pokazuju redovitu praksu na Velebitu gdje se konji brutalno iskorištavaju za eksploataciju šuma. Upozorava da osim što strani, a i hrvatski državljani, postupaju protuzakonito sječom tuđih šuma, grubo krše i Zakon o zaštiti životinja i Kazneni zakon zbog svjesnog i namjernog mučenja životinja.

Konji su prisiljeni podnositi teško opterećenje zbog nošenja drva, bez hrane i vode, zbog čega često padaju pod teretom, pate u bolovima i ostavljeni su da umru, što je dokumentirano na fotografijama, upozorava udruga.

Iako iskorištavanje konja za rad još nije zabranjeno zakonom, ovdje je očito, smatra udruga, da se konje prisiljava na rad koji je iznad njihovih fizičkih mogućnosti. Pri izloženosti takvom teškom tjelesnom radu konjima stradavaju i noge i leđa.

Udruga smatra da su iskorištavanjem i mučenjem konja prekršene odredbe Zakona o zaštiti životinja koje zabranjuju nanošenje životinjama boli, patnje i ozljeda te namjernog izlaganja strahu, nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima te zanemarivanje životinja s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu.

Već od dugotrajne izloženosti samo težini jahača dolazi do prekida mikrocirkulacije krvi i limfe zbog stalnog pritiska u leđnom mišićnom tkivu. Deformacije tkiva u leđima konja počinju već nakon 12-15 minuta izloženosti težini jahača, a nakon 30 minuta prisutna je bol. Sve iznad 30 minuta dovodi do trauma tkiva, odnosno do djelomične ili potpune distrofije mišića. Ukupna težina drva koja je natovarena na ove konje nadmašuje težinu prosječnog jahača, što znači da su konji izloženi nezamislivoj boli, zaključuju Prijatelji životinja.

Tagovi: Prijatelji životinja, konji, konj, šume Velebita, Velebit, Lika
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE