GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijeti nestašica jaja

Prijeti nestašica jaja
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 09:13
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Posljednjih dana u trgovinama nekoliko maloprodajnih lanaca police na kojima stoje konzumna jaja bile su poluprazne ili na njima uopće nije bilo jaja.

Primijetili su to potrošači, oko toga se na pojedinim internetskim forumima razvila i rasprava, a slučajnim odabirom u dućanima u Zagrebu uočili smo da je proteklih dana ponuda nešto slabija, a u nekim trgovinama uopće nije bilo jaja na policama, piše Novi list. S obzirom na to da se radi o jednom od osnovnih prehrambenih proizvoda, a Hrvatska ima proizvodnju koja gotovo pokriva potrebe tržišta, prekidi u opskrbi, iako se još ne radi o nestašici jaja, nisu nikada dobar znak.

Zato smo maloprodajne lance pitali što se događa, prijeti li Hrvatskoj nestašica jaja ili je tek riječ o trenutnom zastoju u opskrbi, koji bi mogao biti posljedica toga da je Državni inspektorat pronašao salmonelu u jajima drugog najvećeg proizvođača jaja, farme Lukač, koja godišnje proizvede 75 milijuna jaja, te da je kao mjeru naložio usmrćivanje 150 tisuća kokoši nesilica. Zanimalo nas je i hoće li možda doći i do poskupljenja jaja.

U najvećem maloprodajnom lancu u Hrvatskoj, Konzumu, kažu da su »trenutno zbog situacije na tržištu suočeni s manjim izazovima u opskrbnom lancu«, ali da to »ne utječe značajno« na dostupnost svježih jaja u njihovim prodavaonicama. Što su mislili pod trenutnom situacijom na tržištu – nisu pojašnjavali. Iz Lidla pak odgovaraju da dobavljači nakon ljeta provode zamjenu jata, pa je smanjena ponuda jaja na tržištu normalna pojava.

– Zamjena jata provodi se upravo kako bi proizvodnja bila maksimalno efikasna. Lidl Hrvatska nudi široku ponudu jaja iz podnog uzgoja, kao i jaja iz slobodnog uzgoja domaćih dobavljača iz raznih krajeva Hrvatske, odgovaraju iz te kompanije.

Ni oni, ni Konzum nisu odgovorili na pitanje hoće li konzumna jaja poskupjeti.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da je cijena jaja već doživjela porast u ovoj godini zbog porasta proizvodnih troškova uzrokovanih enormnim rastom cijene energije i stočne hrane »pa se ne očekuje daljnji značajniji porast cijena«. Kažu da ne raspolažu podacima koji bi ukazivali na tržišne poremećaje. Dodaju i da Hrvatska ima vrlo visoku razinu samodostatnosti u proizvodnji konzumnih jaja, čak preko 90 posto.

Prema podacima njihova portala Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) veleprodajne cijene jaja su u odnosu na prošlu godinu, ovisno o kategoriji, poskupjele od 41 do 53 posto, a brojni su domaći proizvođači u proljeće isticali kako je pitanje koliko će, s obzirom na rast cijena stočne hrane, moći održavati proizvodnju. Kako nevolja ne dolazi sama, u rujnu je industriju pogodila i informacija da je Državni inspektorat naložio povlačenje jaja jednog od najvećih proizvođača te usmrćivanje nesilica zbog pozitivnog nalaza na salmonelu. Inspektorat je očito bio jako ažuran jer nije bilo značajnijih prijava te bolesti kod građana, iako se jaja Lukač farme prodaju u cijeloj Hrvatskoj.

Tagovi: nestašica jaja, jaja, Lidl Hrvatska, Lidl, Konzum
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE