GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijeti nestašica jaja

Prijeti nestašica jaja
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 09:13
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Posljednjih dana u trgovinama nekoliko maloprodajnih lanaca police na kojima stoje konzumna jaja bile su poluprazne ili na njima uopće nije bilo jaja.

Primijetili su to potrošači, oko toga se na pojedinim internetskim forumima razvila i rasprava, a slučajnim odabirom u dućanima u Zagrebu uočili smo da je proteklih dana ponuda nešto slabija, a u nekim trgovinama uopće nije bilo jaja na policama, piše Novi list. S obzirom na to da se radi o jednom od osnovnih prehrambenih proizvoda, a Hrvatska ima proizvodnju koja gotovo pokriva potrebe tržišta, prekidi u opskrbi, iako se još ne radi o nestašici jaja, nisu nikada dobar znak.

Zato smo maloprodajne lance pitali što se događa, prijeti li Hrvatskoj nestašica jaja ili je tek riječ o trenutnom zastoju u opskrbi, koji bi mogao biti posljedica toga da je Državni inspektorat pronašao salmonelu u jajima drugog najvećeg proizvođača jaja, farme Lukač, koja godišnje proizvede 75 milijuna jaja, te da je kao mjeru naložio usmrćivanje 150 tisuća kokoši nesilica. Zanimalo nas je i hoće li možda doći i do poskupljenja jaja.

U najvećem maloprodajnom lancu u Hrvatskoj, Konzumu, kažu da su »trenutno zbog situacije na tržištu suočeni s manjim izazovima u opskrbnom lancu«, ali da to »ne utječe značajno« na dostupnost svježih jaja u njihovim prodavaonicama. Što su mislili pod trenutnom situacijom na tržištu – nisu pojašnjavali. Iz Lidla pak odgovaraju da dobavljači nakon ljeta provode zamjenu jata, pa je smanjena ponuda jaja na tržištu normalna pojava.

– Zamjena jata provodi se upravo kako bi proizvodnja bila maksimalno efikasna. Lidl Hrvatska nudi široku ponudu jaja iz podnog uzgoja, kao i jaja iz slobodnog uzgoja domaćih dobavljača iz raznih krajeva Hrvatske, odgovaraju iz te kompanije.

Ni oni, ni Konzum nisu odgovorili na pitanje hoće li konzumna jaja poskupjeti.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da je cijena jaja već doživjela porast u ovoj godini zbog porasta proizvodnih troškova uzrokovanih enormnim rastom cijene energije i stočne hrane »pa se ne očekuje daljnji značajniji porast cijena«. Kažu da ne raspolažu podacima koji bi ukazivali na tržišne poremećaje. Dodaju i da Hrvatska ima vrlo visoku razinu samodostatnosti u proizvodnji konzumnih jaja, čak preko 90 posto.

Prema podacima njihova portala Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) veleprodajne cijene jaja su u odnosu na prošlu godinu, ovisno o kategoriji, poskupjele od 41 do 53 posto, a brojni su domaći proizvođači u proljeće isticali kako je pitanje koliko će, s obzirom na rast cijena stočne hrane, moći održavati proizvodnju. Kako nevolja ne dolazi sama, u rujnu je industriju pogodila i informacija da je Državni inspektorat naložio povlačenje jaja jednog od najvećih proizvođača te usmrćivanje nesilica zbog pozitivnog nalaza na salmonelu. Inspektorat je očito bio jako ažuran jer nije bilo značajnijih prijava te bolesti kod građana, iako se jaja Lukač farme prodaju u cijeloj Hrvatskoj.

Tagovi: nestašica jaja, jaja, Lidl Hrvatska, Lidl, Konzum
PROČITAJ I OVO
Grčkoj nedostaje 280.000 radnika u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu
MANJAK RADNIKA
Grčkoj nedostaje 280.000 radnika u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu
ATENA - Grčkoj nedostaje 280.000 radnika u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, piše Kattimerini.
Direktor Geološkog zavoda: Mineralno blago Srbije vredi blizu 200 milijardi dolara
MINERALI
Direktor Geološkog zavoda: Mineralno blago Srbije vredi blizu 200 milijardi dolara
BEOGRAD - Direktor Geološkog zavoda Dragoman Rabrenović izjavio je večeras da mineralno blago Srbije, ne računajući novo nalazište kod Žagubice, vredi gotovo 200 milijardi dolara.
Wall Street: Tehnološki sektor imao najbolji tjedan od studenoga 2021.
SNAŽAN RAST
Wall Street: Tehnološki sektor imao najbolji tjedan od studenoga 2021.
NEW YORK - Nasdaq je zaključio svoj peti uzastopni tjedan dobitaka, skočivši za 3,3% u zadnjih pet dana. To je najduži tjedni pobjednički niz za tehnološki opterećeni indeks od razdoblja koje je završilo u studenom 2021.
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Žigmana s 800 eura
KAZNA
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Žigmana s 800 eura
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigmanu novčanu kaznu od 800 eura, jer je uz plaću primao niz novčanih naknada, kao i dohodak u agenciji za sudjelovanje u radu Savjeta agencije.
Zagrebačka burza: Slab promet i minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Različiti smjerovi indeksa i slabiji promet obilježili su kraj tjedna na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE