GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise

Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2024 / 23:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ciljani iznos novog kruga upisa trezorskih zapisa za građane je 900 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je prema posljednjim podacima oko 4.500 građana iskazalo interes za kupnju trezorskih zapisa.

'Radi se o građanima koji su obavili upise bilo putem naše platforme ili dolaskom u poslovnice Fine. Što se tiče uplaćenog iznosa to je negdje oko 75 milijuna eura, prvi dan', kazao je ministar Primorac. Dodao je da je interes građana i veći. Potvrdio je kako očekuje ispunjenje cilja od 900 milijuna eura koliko je planirano za dvije tranše. Kazao je da računaju i na participaciju i institucionalnih investitora.

'Pažnju ćemo prije svega posvetiti građanima. Bilo mi je drago vidjeti izjave u vašem TV prilogu gdje se vidi da su građani prepoznali ovu priliku i pokazali kako vjeruju u državne politike, prije svega politiku stabilnih javnih financija', kazao je ministar Primorac u Dnevniku HRT-a.

'Naši makroekonomski pokazatelji su sjajni, to je također vjerojatno i velika potpora našim građanima i osigurava situaciju u kojoj građani imaju povjerenja posuditi dio ušteđevine državi i za to ostvariti prinose koji su značajno veći od onoga što bi dobili od držanja štednje u komercijalnim poslovnim bankama', dodao je.

U srpnju će se obratiti građanima u vezi s narodnim obveznicama. Razmišlja se o tome da ročnost dospijeća bude od tri i 10 godina.

'Hoće li i jedno i drugo izdanje biti namijenjeno i građanima, vodimo intenzivne rasprave', izjavio je Primorac. Potom je nastojao pojasniti taj instrument i kazao da je usporediv sa štednjom ako ga građani drže do roka dospijeća. Jasno mu je da je malo teže objasniti nekome da bi desetogodišnje obveznice trebao držati do roka dospijeća, kako bi pak taj netko bio siguran da će zaraditi željeni iznos. Stoga smatra da bi se građani u tom slučaju trebali savjetovati s investicijskim stručnjacima, ali dodaje da bi se mogao očekivati dosta veliki interes za izdanja duge ročnosti.

Govoreći o državnom proračunu, ministar Primorac je rekao da je stabilan. U skladu s našim projekcijama, kaže, rastu proračunski prihodi, ali i rashodi. 'Ono što građane vjerojatno najviše zanima to je prihod od poreza na dodanu vrijednost, oni rastu negdje oko 15%, a ukupni proračunski prihodi oko 12%. Međutim i rashodi su značajno rasli. Podsjećam da su bili značajni iskoraci u povećanju plaća u javnom sektoru, što je bilo neophodno s obzirom na reformski cilj koji smo postavili', kazao je i dodao da je prosječna plaća u ožujku 1326 eura te da je to značajan porast, odnosno 78 eura u odnosu na prosječnu plaću u veljači. Istaknuo je i da su porasle mirovine, a da su u okviru rashoda investicije i izdvajanja za obnovu od potresa. Rashodi koji su opteretili javne financije nisu ništa nepredviđeno, tvrdi ministar financija.

Poručio je građanima koji upisuju trezorske zapise, da oni koji su upisali tromjesečni trezorski zapis, njima će biti 223 milijuna eura isplaćeno u petak, budući da je 30. svibnja neradni dan.

Tagovi: primorac, trezorci, obveznice, javni dug
PROČITAJ I OVO
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
POTONUĆE
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
PARIZ - Francuske dionice pale su u petak, s indeksom blue chipa u zemlji na putu prema najgorem tjednu u više od dvije godine, dok ulagači procjenjuju potencijalnu pobjedu krajnje desnice na predstojećim parlamentarnim izborima.
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE