GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac: Rok dospijeća narodne obveznice dvije godine

Primorac: Rok dospijeća narodne obveznice dvije godine
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 12:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac najavio je da se izdanje narodne obveznice svakako planira u prvom kvartalu ove godine, rok dospijeća obveznice bi joj bio dvije godine, pri čemu bi kamatna stopa bila veća od tri posto.

“No to će ovisiti o uvjetima na tržištu u trenutku kada se budemo zaduživali”, izjavio je Primorac na marginama konferencije Svjetske banke o podizanju dugoročnog rasta i produktivnosti Hrvatske.

Primorac je rekao da se nalazimo u vremenima gdje kamatne stope na kredite građana rastu, kamatne stope na depozite su i dalje niske, dok su likvidnost bankovnog sustava i štednja poprilično visoke, pri čemu je u tom sustavu po niskim kamatnim stopama deponirano više od 35 milijardi eura.

“U toj situaciji smo odlučili iskoristiti priliku i dati prije svega mogućnost i građanima da sudjeluju u izdanju obveznice, ne samo da ostvare određeni značajniji prinos na svoju štednju, nego i općenito s ciljem aktivnijeg uključivanja građana u ove procese”, izjavio je Primorac, apostrofirajući da se na taj način između ostalog želi i oživjeti tržište kapitala te povećati financijska pismenost.

Izdavanje takve obveznice, koje podrazumijeva participaciju građana u primarnoj emisiji obveznica, zahtjeva i dosta tehničkih predradnji, a niz okolnosti se razjašnjava i s Hanfom, HNB-om, kao i dionicima koji će potencijalno tu sudjelovati, uključujući i komercijalne banke.

Cilj kraćeg roka dospijeća, rekao je Primorac, jest da građanima zaduživanje odnosno ulaganje njihove štednje bude prihvatljivo, pri čemu će im se pojasniti o kakvom instrumentu jer riječ te koje su mu prednosti i ograničenja.

Tagovi: narodne obveznice, štednja građana, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE