GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prinos na njemačku dvogodišnju obveznicu prvi put od 2008. iznad 3%

Prinos na njemačku dvogodišnju obveznicu prvi put od 2008. iznad 3%
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2023 / 09:20
Autor: SEEbiz
LONDON - Europske obveznice pale su, a trgovci na tržištu novca dodali su oklade na povećanje kamata Europske središnje banke nakon što su podaci pokazali da američka inflacija raste više od očekivanja.

Njemački dvogodišnji prinosi — među najosjetljivijima na promjene u monetarnoj politici — porasli su u petak za čak 15 baznih bodova na iznad 3,06% po prvi put od 2008. Tržišta novca sada procjenjuju da će kamatna stopa ECB-a na depozite biti najviša na oko 3,85% kasnije ove godine u usporedbi s oko 3,5% na početku godine.

Taj je potez dio šireg ponovnog određivanja cijena na globalnim tržištima kamatnih stopa, potaknutog zabrinutošću da bi niz otpornih ekonomskih podataka mogao utrti put daljnjem pooštravanju središnje banke. Trgovci su u petak također procijenili rizik smanjenja kamatnih stopa ECB-a do kraja ove godine, piše Bloomberg.

"Tržišta su imala mnogo toga za apsorbirati od posljednjeg skupa sastanaka središnje banke", rekao je Pooja Kumra, europski strateg za stope u Toronto-Dominion banci. "Tržišta tečaja eura i funte reagirala su na svako snažno izdanje u SAD-u."

Indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u porastao je 0,6% u odnosu na prethodni mjesec, više nego što su predviđali ekonomisti, pokazali su podaci Ministarstva trgovine u petak. Osobna potrošnja, nakon korekcije za promjene cijena, skočila je 1,1%.

Medvjeđe raspoloženje proširilo se i na tržišta kamatnih stopa u Ujedinjenom Kraljevstvu, pri čemu su prinosi dvogodišnjih obveznica skočili za čak 15 baznih bodova na 4,03%, najvišu razinu od listopada. Trgovci su također prešli na punu cijenu u 50 baznih bodova povećanja kamatnih stopa Banke Engleske kumulativno do svibnja.

Očekivanja daljnjeg pooštravanja središnje banke izravnala su krivulje prinosa, s 2- do 10-godišnjim segmentom njemačke krivulje koja se preokreće na 50 baznih bodova po prvi put od 1992. Inverzija dolazi dok se trgovci klade da će inflacija na kraju dovoljno usporiti da omogući središnjim bankama smanjiti stope u narednim godinama.

Državne obveznice u eurozoni i Ujedinjenom Kraljevstvu također su bile pod pritiskom regionalnih ekonomskih podataka i jastrebovih dužnosnika središnje banke. Upravo su ovog tjedna britanske tvrtke izvijestile o povratku rasta po prvi put u sedam mjeseci, dok je u europodručju pokazatelj temeljnih cjenovnih pritisaka za siječanj revidiran na više na rekordnih 5,3% ranije ovog tjedna.

"Bilo kakvo smanjenje inflacije koje skreće s idiličnog puta brzog povratka na predpandemijsku utopiju globalne stope od 2% znači da će središnji bankari postati jastrebiji, a tržišne cijene za još jedan stupanj više u terminalnim kamatnim stopama", napisao je Chris Iggo, šef investicijski službenik za temeljna ulaganja u AXA Investment Managers u bilješci za klijente.

Tagovi: njemačke obveznice, kamatne stope, inflacija, Europska središnja banka, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE