GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pripremite se, ove kategorije hrane bit će sve skuplje

Pripremite se, ove kategorije hrane bit će sve skuplje
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2022 / 22:51
Autor: SEEbiz / klix.ba
WASHINGTON - Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) objavilo je prognozu cijena hrane za 2022. godinu i otkrilo da će niz namirnica, od slatkiša do voća, vjerojatno prilično poskupjeti.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, SAD su uvele niz sankcija Rusiji i poremetile isporuke ruskog gnojiva, na koje se farmeri uveliko oslanjaju. To je uzrokovalo rast cijena usporedo s pogoršanjem klimatske krize.

Prema USDA, cijene hrane u veljači 2022. bile su 7,9% više nego u veljači 2021., a kao primarni uzrok povećanja cijena navodi se sukob u Ukrajini, piše Business Insider.

Sjedinjene Američke Države nisu jedina zemlja koja osjeća utjecaj poremećaja u lancu snabdijevanja. Svjetski program za hranu utvrdio je prošlog mjeseca da su zemlje Bliskog istoka veoma zavisne od pšenice iz Ukrajine, pri čemu Libanon uvozi 60 posto pšenice iz te zemlje, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da ukrajinski lanac opskrbe hranom "raspada", a utjecaj će se osjetiti globalno.

Čak i prije ruske invazije, klimatske promjene su otežavale opskrbu hranom. U članku UN-a navodi se da će u naredne tri desetljeća "opskrbe hranom i sigurnost hrane biti ozbiljno ugroženi ako se malo ili nimalo ne poduzmu mjere za rješavanje klimatskih promjena i osjetljivosti prehrambenog sistema na klimatske promjene".

Nepredvidivi vremenski obrasci mogu naštetiti proizvodnji hrane, kao što se vidi kod opskrbe ribom i jastogom kako temperatura oceana raste, a stručnjaci za klimu su naglasili važnost poduzimanja mjera sada kako bi se smanjile emisije ugljika i prelazak na čistu energiju prije nego što bude prekasno.

Zbog poremećaja lanca opskrbe i klimatskih promjena, evo svih namirnica koje su već poskupile, a kojima će sigurno i dalje rasti cijena:

Masti i ulja: 6-7% skuplje
Svježe voće: 5-6% skuplje
Svježe povrće: 1-2% skuplje
Prerađeno voće i povrće: 4,5 - 5,5% skuplje
Šećer i slatkiši: 3-4% skuplji
Žitarice i pekarski proizvodi: 3-4% skuplje
Bezalkoholna pića: 3,5-4,5% skuplja

Tagovi: hrana, cijene hrane, rat u Ukrajini, riba, jastog, klimatske promjene, brašno, ulje, šećer
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE