GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja novih automobila u prvih 11 mjeseci porasla 21%, Škoda Octavia na vrhu

Prodaja novih automobila u prvih 11 mjeseci porasla 21%, Škoda Octavia na vrhu
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2016 / 10:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Od početka godine do kraja studenog u Hrvatskoj je ukupno prodano 40.631 vozilo, što je za 7.024 komada odnosno za 21 posto više u odnosu broj automobila prodanih u istom razdoblju lani, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci agencija Promocija Plus.

Samo tijekom studenog u Hrvatskoj je prodano 2.826 novih automobila ili 518 vozila odnosno 22,5 posto više nego tijekom studenoga lani.

Podaci Promocije plus pokazuju da su tijekom studenog, ali i tijekom cijele ove godine hrvatski kupci najviše kupovali Volkswagenova vozila. U studenom ih je prodano 402 ili 14,2 posto od ukupnoga broja, a od početka godine do kraja 11. mjeseca ukupno 5.732, što čini 14 posto ovogodišnjeg hrvatskog tržišta novim automobilima.

Po prodaji samo tijekom studenog na drugom su mjestu vozila marke Škoda, kojih je prodano 261 (9,2 posto ukupne prodaje), a slijede Renault s 225 prodanih vozila (7,9 posto) i Suzuki sa 171 prodanim vozilom, što čini 6 posto ukupne prodaje prošlog mjeseca.

U prvih jedanaest mjeseci, pak, nakon Volkswagena najtraženiji su bili automobili marke Opel, kojih je u tom razdoblju prodano 3.867 ili 9,5 posto od ukupnog broja automobila koji su tijekom tih mjeseci našli kupca. Na trećem su mjestu Renaultova vozila, kojih je prodano 3.437 (8,5 posto), dok je Škoda na četvrtom, s prodanih 3.369 vozila (8,3 posto).

Promatrano, pak, prema modelima, na prvom je mjestu Škodina Octavia. U studenom je, naime, u Hrvatskoj prodano 108 Octavija, što čini 3,8 posto svih vozila prodanih tog mjeseca. Slijede Suzuki Vitara, sa 103 prodana vozila (udio od 3,6 posto), a treći je Volkswagenov Golf s 95 prodanih vozila, odnosno udjelom u ukupnoj prodaji od 3,3 posto.

No, tijekom prvih jedanaest mjeseci ove godine najprodavaniji model vozila u Hrvatskoj bio je Golf. U tom je razdoblju naime prodano 2.034 Golfova, što je 5 posto svih vozila prodanih u tom razdoblju, Slijede Renaultov Clio s 1.652 prodana vozila i udjelom od 4 posto, a treća je Škoda Octavia s 1.617 prodanih komada (udio od 3,9 posto).

Podaci Promocije plus pokazuju i da se u Hrvatskoj i dalje prodaje najviše vozila pogonjenih dizelskim gorivima.

'Dizelaša' je, naime, u prvih jedanaest mjeseci ove godine prodano 23.417, što je 57,6 posto ukupnog broja novih vozila. Slijede 'benzinci', kojih je prodano 16.476, što čini udio od 40,6 posto, dok vozila na ukapljeni plin, kojih je prodano 392, čine 1 posto ovogodišnjeg tržišta novih automobila.

Udio hibridnih vozila, kojih je prodano 298, je 0,7 posto, a električnih tek 0,1 posto, s obzirom da je takvih vozila ove godine prodano tek 48.

Tagovi: prodaja novih automobila u Hrvatskoj, Volkswagen, Opel, Toyota, Škoda, Škoda Octavia, Suzuki Vitara, Suzuki Vitara
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u
FOREX
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u

LONDON - Dolar je u srijedu kliznuo prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer su se trgovci usredotočili na nove izdašne gospodarske poticaje u SAD-u.

Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
ANALITIČARI
Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
NEW YORK - Iako se većina slaže da su tržišta prenapuhana, možemo samo nagađati dokle će to ići i što će uzrokovati zaokret.
Azijski indeksi na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, dosegnuvši nove rekordne razine, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu dok se čekaju nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja
RAST
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle, nakon što se Janet Yellen, kandidatkinja za ministricu financija SAD-a, čvrsto založila za nove izdašne poticajne gospodarske mjere.

Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
OBVEZNICE
Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
BEOGRAD - Beogradska berza je odobrila puštanje dužničkih hartija od vrednosti izdavaoca Energoprojekt holding a.d. u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dinara. Reč je o emisiji 330.000 obveznica nominalne vrednosti od po 10.000 dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE